Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για την επίμαχη βουλευτική τροπολογία-Τσίπρας: Δεν είναι φωτογραφική, ούτε διαγράφονται πρόστιμα-Τι προβλέπει, ποιον αφορά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης και συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να παίρνει το λόγο και να υπερασπίζεται, εν μέσω φωνασκιών, την επίμαχη βουλευτική τροπολογία που προκάλεσε την ένταση  και σφοδρότατη αντιδικία από χθες, με την αντιπολίτευση να την καταγγέλλει ως φωτογραφική και ρουσφετολογική. 

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον  αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, να μείνει στην ουσία και όχι στην διαδικασία και τόνισε ότι εάν δεν ψηφισθεί κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι επιχειρήσεων.  «Μετά ας μην κόπτεται η ΝΔ για τις επενδύσεις στη χώρα», υπογράμμισε.

Με την τροπολογία δεν διαγράφεται κανέναν πρόστιμο. Οι καταλογισμοί ισχύουν για τις προηγούμενες διοικήσεις, ούτε προκύπτει κάποια δημοσιονομική επιβάρυνση. Καταλογίζεται στη διοίκηση που διέπραξε τη λαθρεμπορία. Που είχαν διοριστεί επί των δικών σας κυβερνήσεων, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική η οποία να συνοδεύεται με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.«Αν δεν το κάνετε αυτό, εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο για να σημειώσει ότι η αγωνία του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή.

«Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ρύθμιση είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.

 Η επίμαχη τροπολογία

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, πρόκειται για «μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Συγκεκριμένα, προβλέπει κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος», ανέφερε κ. Δημητριάδης.

Οπως έγινεν γνωστό και παραδέχθηκε και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Π. καμμένος, η τροπολογία έρχεται να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα με την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, την οποία αγόρασε ο Ιββάν Σαββίδης. Οι αρχές είχαν καταλογίσει ένα πρόστιμο περίπου 35 εκ ευρώ για λαθρεμπορία σε βάρος της επιχείρησης για πράξεις των προηγούμενων διοικήσεων. Το πρόστιμο αυτό δεν ήταν γνωστό όταν ο κ. σαββίδης κατέθεσε την πρόταση και εξαγόρασε την εταιρεία. Και τώρα καλείται να πληρώσει αυτό το πρόστιμο για παράνομες ενέργειες προηγούμενων διοικήσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που πήρε το λόγιο στη Βουλή, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας της επίμαχης τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι αποδείχθηκε πως είναι φωτογραφική.

Μετά από πολλές αντεγκλήσεις, τελικά ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και φυσικά την επίμαχη τροπολογία.

Το αίτημα είχε υποβάλει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. ωστόσο κάποιοι βουλευτές της ΝΔ απουσιάζουν, καθώς φαίνεται ότι δεν θέλουν να καταψηφίσουν την τροπολογία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here