Βουλευτής του Ερντογάν στο Γενικό Επιτελείο λίγο πριν το πραξικόπημα

 

 

Μια αποκάλυψη για την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος προκαλεί αίσθηση στη Τουρκία. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Sözcü, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP,  Şirin Ünal, επισκέφθηκε το αρχηγείο του Γενικού επιτελείο Στρατού στη Τουρκία, λίγες ώρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η εφημερίδα επικαλείται σχετικό βούλευμα για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

Ο Ünal όπως αναφέρεται συναντήθηκε με τον αρχηγό του Επιτελείου Χολουσί Ακάρ στις 4 το απόγευμα και τον ενημέρωσε ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν θα τον επισκεπτόταν στις 6 το απόγευμα  και πως μιας επιδρομή θα γινόταν στο αρχηγείο της ΜΙΤ.

Το ίδιο βούλευμα αποκαλύπτει ότι ο υπασπιστής του Ακάρ, Levent Türkkan,  ο οποίος είναι υπό κράτηση με κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα, τηλεφώνησε στον Ünal  και τον υπουργό Περιβάλλοντος Mehmet Özhaseki τρείς μέρες μετά το πραξικόπημα, στις 18 Ιουλίου αν και εκείνη την ημερομηνία ήταν ήδη υπό κράτηση!

Οι παραπάνω αποκαλύψεις είναι αποσπασματικές καθώς εννέα μήνες μετά το πραξικόπημα δεν έχουν φωτισθεί από την έρευνα όλες οι σκοτεινές πτυχές της ανεπιτυχούς επιχείρησης πραξικοπήματος που στοίχε τη ζωή σε 240 άτομα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ανοικτά ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το πραξικόπημα και το άφησε να εξελιχθεί γιατί ήθελε να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν και έχουν προκαλέσει σφοδρή κριτική τόσο στη Τουρκία όσο και διεθνώς.

Ο Ερντογάν βέβαια από τη πρώτη στιγμή, κατηγόρησε ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος τον εξόριστο πρώην φίλο του, ιεροκήρυκα Γκιουλέν και την παραθρησκευτική ομάδα του.

Επίσης, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διενέργησε το Λαικό Ρεπουπουμπλικανικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης(CHP), 35 άτομα αυτοκτόνησαν στη Τουρκία κατά τη διάρκεια της κατάστασης ανάγκης που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι αυτοκτονίες έγιναν από ανθρώπους που διώχθηκαν ή έχασαν τις δουλειές τους.

Συγκεκριμένα  οι 13  αυτοκτόνησαν στο σπίτι τους, 7 στη φυλακή, οκτώ στους χώρους εργασίας, πέντε στο δρόμο.

Ακόμη, οι 17 ήταν αστυνομικοί, 4 στρατιώτες, 4 δάσκαλοι, δύο δεσμοφύλακες, ένας εισαγγελέας, ένας φοιτητής, ένας μηχανικός, ένας γιατρούς κ.α

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here