Ωρολογιακή βόμβα η γήρανση σε ΕΕ- 1,5 εκατ. νέοι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ως το 2030

 

 

 

Του Δημήτρη Μάλτη

ΦΩΤΟ: IN TIME(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Mε ωρολογιακή βόμβα μοιάζει τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ η ενεργός γήρανση, καθώς μέχρι το 2030 θα έχουν συνταξιοδοτηθεί στην Ελλάδα 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και 24 εκατομμύρια στα κράτη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προγνώσεις της Eurostat, το 2060 σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη άνω των 65 θα αντιστοιχούν μόνο δύο εργαζόμενοι ηλικίας 15-64 ετών. Αυτή η μεταβολή οφείλεται στον συνδυασμό χαμηλού ρυθμού γεννήσεων και αυξανόμενης διάρκειας ζωής.

Ορισμένα ποσοτικά στοιχεία για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη συνάδουν στα εξής:

Το 2030, ο αριθμός των εργαζόμενων μεταξύ 56 και 64 ετών θα έχει αυξηθεί κατά 24 εκατομμύρια.  Στα επόμενα 10 χρόνια, ο πληθυσμός της Ευρώπης θα αποτελείται ως επί το πλείστον από άτομα άνω των 40 ετών.  Μέχρι το 2030, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια έλλειψη ατόμων σε ηλικία εργασίας. Η έλλειψη αυτή θα είναι περίπου 20,8 εκατομμύριων ανθρώπων.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και η Ελλάδα γερνάει και μάλιστα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης και πρωτόγνωρης αύξησης της ανεργίας, ως εξής:  το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σήμερα να ξεπερνά το 18% και προοπτική το 2020, να πλησιάζει το 24%,  ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών συνεχώς μειώνεται και σήμερα αριθμεί περίπου 14%, που σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάμε ως χώρα, αλλά επίσης ότι μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά,  η απασχόληση των ηλικιωμένων στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα είναι λίγες οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις που ευνοούν τη διαχείριση της ενεργού γήρανσης, και μάλιστα παρά τις συστάσεις της ΕΕ, οδηγήθηκε ή οδηγείται σε πολιτικές και παρεμβάσεις που δεν προάγουν την ενεργό γήρανση των εργαζομένων και δημιουργούν συνθήκες απώλειας και των όποιων επιτεύξεων σε αυτό το πεδίο έως σήμερα.

Η ενεργός γήρανση αποτελεί  αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα στη χώρα μας που βιώνει τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης την τελευταία πενταετία. Ένας σημαντικός αριθμός των ηλικιωμένων βιώνουν τα γηρατειά σαν ένα είδος περιθωριοποίησης. Από τη μία, καλύτερες ευκαιρίες εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις αιτίες τις φτώχιας, ενώ απ’ την άλλη, η ενεργή συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες μπορεί να μειώσει το αίσθημα της απομόνωσης.

Η προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου στην απασχόληση μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προσαρμογή τους στην κατάσταση της υγείας και τις ανάγκες εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και η βελτίωση της πρόσβασης στην κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση, είναι η στοχευμένη παρέμβαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος για τις σύγχρονες πολιτικές διαχείρισης της ενεργούς γήρανσης, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη χώρα μας ήδη ολοκληρώθηκαν υπό την αιγίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) πέντε 5 προγράμματα κατάρτισης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα, διάρκειας 100 ωρών, με τίτλο: «Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και εργαλεία ενδυνάμωσης του κοινωνικού διαλόγου και της προληπτικής διαχείρισης της ενεργού γήρανσης», που παρακολούθησαν 90 αιρετά στελέχη συλλογικών φορέων, και συμμετείχαν εργοδότες, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, όλων των κλάδων, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Στο επόμενο επίπεδο έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται 48 τετραήμερα σεμινάρια  ενημέρωσης επιμόρφωσης, διάρκειας 20 ωρών το καθένα, τα οποία απευθύνονται σε 1.840 ωφελούμενους, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα. Ήδη έχουν υλοποιηθεί πάνω από τα μισά σεμινάρια.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΑΚΜΩΝ, ο οποίος έχει αναλάβει την Επιστημονικήκαι Διοικητική υποστήριξη των παραπάνω ενεργειών καλώντας στο τηλέφωνο 210 -8691000 ή από την ιστοσελίδα του έργου http://www.active-ageing.gr/portal/.

Οι συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης και χρηματική αποζημίωση 80 ευρώ ο καθένας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here