Βόλος: Απεργία στην ΒΙΣ για τις απολύσεις-Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων  στην επιχείρηση Βιομηχανία Συσκευασιών (ΒΙΣ) του Βόλου, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Αυτή την απόφαση έλαβαν στη χθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο εργοστάσιο μετά την απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο στο τμήμα χαρτοποιίας, όπου εργάζονταν 31 άτομα.
Ήδη έγιναν οι πρώτες έγιναν οκτώ απολύσεις που είχε εξαγγείλει η εταιρία. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας οι απολύσεις θα γίνονται σταδιακά βάσει του νέου εργασιακού νόμου με το 5% και κάθε μήνα θα απολύονται οκτώ εργαζόμενοι μέχρι και το τέλος του 2015.
Οι εργαζόμενοι θα επανακαθορίσουν τη στάση τους μετά την τριμερή συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, με κοινή ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας ΒΙΣ.

Το σύνολο των εργαζομένων στη ΒΙΣ φτάνει τα 170 περίπου άτομα, ενώ από αύριο Τετάρτη στο εργοστάσιο θα υπάρχουν στην ουσία ομάδες περιφρούρησης των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η απόφαση για το κλείσιμο του τμήματος χαρτοποιίας,, έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία»! Ανακοινώθηκε με κυνικό τρόπο από τον ίδιο τον εργοδότη στο Σωματείο και προβλέπει το «οριστικό» κλείσιμο του χαρτοποιείου και την άμεση απόλυση του προσωπικού του. Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν, με την χρήση του νόμου του 5%, άμεσα από τον Σεπτέμβρη και με όριο τα οκτώ άτομα ανά μήνα!

Την αιφνιδιαστική απόφαση της εταιρείας ΒΙΣ να κλείσει το Τμήμα Χαρτοποιίας έχουν καταγγείλει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου και η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου – Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Μαγνησίας.

Η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ :

Με τις πρώτες 8 απολύσεις να έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από χθες, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απαντήσουν αγωνιστικά με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες διεκδικώντας το δικαίωμα στην σταθερή εργασία και καταγγέλλοντας την εταιρεία για αθέτηση των δεσμεύσεών της περί επενδύσεων και όχι απολύσεων.

Παρά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας η εργοδοσία οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια εξεύρεσης φιλεργατικών λύσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιβολή μέτρων που οδηγούν σε ανεργία και ύφεση. Οι βουλευτές θα στηρίξουν το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για σταθερή απασχόληση. Ήδη γίνεται προσπάθεια τις επόμενες ημέρες να κλειστεί ραντεβού με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνέχισης της διαπραγμάτευσης των όρων της  συμφωνίας με τους θεσμούς, θα αγωνιστεί προκειμένου να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Κινούμενη στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού που επενδύει στην υφεσιακή κατεδάφιση μισθών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα προωθήσει πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Πολιτικές που θα στηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να ανοίξει δρόμους έχοντας ως οδηγό την κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση του κόσμου της εργασίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here