Βολιβία: Ενταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Εβο Μοράλες για στάση

Ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με την κατηγορία της στάσης, θα εκδώσουν τις επόμενες μέρες οι αρχές της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο η μεταβατική πρόεδρος Ζανίν Ανιές.

Ο Μοράλες βρίσκεται στην Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το καθεστώς του πρόσφυγα, λίγο μετά την ορκωμοσία του Αργεντίνου νέου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, την περασμένη Τρίτη. Ο κεντροαριστερός περονιστής Φερνάντες είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, θύμα, όπως είπε, «πραξικοπήματος».

«Μπορεί να επιστρέψει όποτε θελήσει. Έφυγε επειδή το ήθελε», δήλωσε η Ανιές σε δημοσιογράφους. «Το ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί τις επόμενες λίγες μέρες, επειδή έχουμε ήδη απαγγείλει τις κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Ο Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού. Είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια ως επικεφαλής της Βολιβίας.

Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, που κυβερνάται από έναν αριστερό πρόεδρο, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με την κυβέρνηση της πρώην γερουσιαστή Ανιές να αναλαμβάνει αμέσως μετά την εξουσία, με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον και όχι μόνο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here