«Βλέπεις κάτι που δε βλέπω εγώ;» Το προσφυγάκι που πήρε τα γυαλιά του Μουζάλα

Ένας μικρούλης από τη Συρία …βούτηξε τα γυαλιά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα όσο εκείνος επισκεπτόταν το hot-spot στη Μόρια της Λέσβου και τα φόρεσε προκαλώντας τα χαμόγελα και τη συμπάθεια του υπουργού.

Ο κ. Μουζάλας ευρισκόμενος στην Τουρκία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητική αντιπροσωπεία για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, επισκέφθηκε για λίγο τη Μυτιλήνη προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στο νησί.

Στο hot-spot της Mόρια ένας μικρός Σύρος τον πλησίασε και ο υπουργός τον πήρε στην αγκαλιά του. Το παιδάκι πιστεύοντας ίσως ότι ο κόσμος θα φαίνεται καλύτερος μέσα από τα …υπουργικά γυαλιά, άπλωσε τα χεράκια του και τα φόρεσε.

Ο κόσμος μπορεί να μην φάνηκε καλύτερος, όμως το προσφυγάκι γέλασε. Έστω για λίγο. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο αν σκεφτεί κανείς ότι το ενδεχόμενο να βρεθεί o μικρός από μέρα σε μέρα στη λάσπη της Ειδομένης είναι, δυστυχώς, υπαρκτό.

Οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται ακατάπαυστα και η πίεση που δημιουργείται στα νησιά αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό. Μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 7:30 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 7:30 το πρωί της Κυριακής έφτασαν στα ελληνικά νησιά 2702 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς οι 1370 στη Λέσβο, οι 1097 στη Χίο και οι 199 στη Σάμο.

Ταυτόχρονα, στο νησί της Λέσβου παραμένουν 5310 πρόσφυγες και μετανάστες με τη χωρητικότητα των hot spot και των δομών φιλοξενίας να είναι για 3500 άτομα.

Στο σύνολο των νησιών παραμένουν 8904 άτομα, αριθμός που υπερβαίνει κατά 1454 θέσεις τη χωρητικότητα των δομών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνει το Συντονιστικό για τους πρόσφυγες, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 44.035 άτομα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here