Βιβλική καταστροφή στη Βηρυτό-Πάνω από 100 νεκροί και 4.000 τραυματίες-Μανιτάρι σαν τη Χιροσίμα από την έκρηξη νιτρικού αμμωνίου

Εικόνες βιβλικής καταστροφής προκάλεσαν στο λιμάνι τη Βηρυτού οι δύο ισχυρότατες εκρήξεις, ιδίως η δεύτερη, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και μία πόλη κατεστραμμένη.Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο για περισσότερα από 100 θύματα και περισσότερους από 4.000 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των νεκρών θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Χαμάντ  Χασάν στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας «αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι δραματική, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη ανάγκη για αίμα, ενώ το σύστημα Υγείας ήταν ήδη επιβαρυμένο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλα αυτά σε μία χώρα, η οποία έχει, ουσιαστικά, κηρύξει χρεοκοπία εδώ και εβδομάδες, ενώ οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην πρωτεύουσα έχουν καταστραφεί, ενώ το λιμάνι είναι ισοπεδωμένο με αποτέλεσμα να εκφράζονται ήδη φόβοι για πάγωμα των εισαγωγών και έλλειψη σε βασικά αγαθά τις επόμενες ημέρες.

Χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου και ένα μανιτάρι σαν τη Χιροσίμα

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τι προκάλεσε τις εκρήξεις με πηγές των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας να σημειώνουν ότι κοντά στο σημείο πραγματοποιούνταν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης για να κλείσει τρύπα σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Υπολογίζεται ότι στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού υπήρχαν περίπου 2.750 τόνοι του υλικού αυτού, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονταν εκεί τα τελευταία έξι χρόνια. Το νιτρικό αμμώνιο είναι επικίνδυνο υλικό και χρησιμοποιείται για την σύνθεση φυτοφαρμάκων αλλά και βομβών. Ακόμα και ως φυτοφάρμακο θέλει προσοχή στον χειρισμό του γιατί κατά την σύνθεσή του μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ουσίες που αυξάνουν την φυσική τάση του χημικού να εκραγεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here