Βίτσας: Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να απαλύνουμε τις συνθήκες στα νησιά του Αν. Αιγαίου-Το φετινό καλοκαίρι διπλασιάσθηκαν οι ροές

«Όπως χειριστήκαμε την Ειδομένη, το Ελληνικό ή το λιμάνι του Πειραιά, συνέχισε ο ΥΜΕΠΟ, έτσι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα απαλύνει τις συνθήκες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Αυτό τόνισε, απαντώντας στις αιτιάσεις για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Μόρια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας, μιλώντας  στον ρ/σ News 24/7.

Φέτος το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάστηκαν οι ροές, σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας, διευκρινίζοντας ότι από την 1η Ιουνίου μέχρι τώρα είχαμε περίπου 10.800 αφίξεις. Το ίδιο διάστημα πήραμε 6.200 ανθρώπους από τα νησιά. Άρα, πάνω από το 70% από όσους βρίσκονται σήμερα στη Μόρια έφτασαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Την περασμένη Κυριακή έφτασαν στα νησιά 416, οι 324 στη Λέσβο. Μιλήσαμε με την τουρκική πρεσβεία, με την Κομισιόν, με τον Επίτροπο, με το λιμενικό της απέναντι πλευράς.
Η αυστριακή προεδρία της ΕΕ δεν μιλά με την Τουρκία, δεν ασχολείται αρκετά με το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, παρότι οι ροές από την Τουρκία αποτελούν ιδιαίτερα καθοριστικό παράγοντα. Το μεγάλο διακύβευμα είναι η ανακατανομή σε όλη την Ευρώπη.
Δεν λέω ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι καλή, το αντίθετο. Όμως, η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να εμπίπτει η λειτουργία της στην αρμοδιότητα της περιφέρειας.
Ο ΥΜΕΠΟ τόνισε ακόμη ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας τελειώνουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το βιολογικό καθαρισμό στη Μόρια και ξεκινάει η φάση της κατασκευής.
Ο Δ. Βίτσας είπε επίσης ότι στην ενδοχώρα έχουμε 25.000 ανθρώπους σε διαμερίσματα, 20.000 ακόμη σε κέντρα φιλοξενίας σε πολύ καλές συνθήκες.
Οι χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογικής ευθύνης και ανακατανομής πρέπει να υποστούν κυρώσεις και στο χρηματοδοτικό επίπεδο. Τελικά, η εθνικιστική πολιτική έχει τις δικές της έντονες εσωτερικές αντιφάσεις, τόνισε ο Υπουργός.
.
Ο Δ. Βίτσας απέρριψε τις αναφορές για τις χρηματοδοτήσεις από τη ΕΕ, αναφέροντας ότι έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία, έχουμε υποστεί ελέγχους και έχουμε πάρει άριστα από Διεθνείς Οργανισμούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here