Βίτσας: Στοίχημα μας, στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν αποσυμφορηθεί τα hot spots σε Λέσβο, Σάμο, Χιο

Στοίχημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  είναι στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018, να έχουν αποσυμφορηθεί οι καταυλισμοί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα όρια των δυνατοτήτων φιλοξενίας, στους 3.000 στη Μόρια της Λέσβου, στους 1.300 στη ΒΙΑΛ της Χίου και στους 1.200 στη Σάμο.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο στη Λέσβο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως τα της αλληλεγγύης των νησιωτών δεν μπορούν να αποτελούν συνεχές σημείο αναφοράς της μεταναστευτικής πολιτικής, «η καρτερία και υπομονή που επιδείχθηκε είναι γεγονός αλλά πέρασε» είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε την ανάγκη «να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια, να καταθέσουμε σκέψεις, περιγραφές του όλου θέματος αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπιση του».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην ομιλία του στην γενική πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης, στο τι υλοποιείται αλλά και στο τι στόχοι μπαίνουν προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα. Όσον αφορά στη γενική πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «οδηγός σε όλη την προσπάθεια είναι η Συνθήκη της Γενεύης που δεσμεύει τη χώρα αλλά και η κοινή δήλωση ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ως αντίδοτο στην πολιτική των κλειστών συνόρων από κάποια ευρωπαϊκά κράτη». Κεντρικό πρόβλημα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης κατά τον κ. Βίτσα είναι ο υπερπληθυσμός τους, και χαρακτήρισε την κατάσταση στα ΚΥΤ «οριακή προς κακή». Όμως σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι ο ορισμός της κατάστασης αλλά το τι θα κάνουμε. Κι αυτό γιατί κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα και όχι τα νησιά μόνο να λειτουργούν ως αποθήκη ψυχών».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here