Βίτσας: Ούτε ένας πόντος κυριαρχίας στη Τουρκία

«Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε ούτε έναν πόντο κυριαρχίας στην Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις «έχουν τα μάτια τους 24» ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα «γκριζαρίσματος».

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός εκτίμησε πάντως πως δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία, διότι «το ελληνικό στράτευμα έχει μεγάλη αποτρεπτική δύναμη».

Όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας, οι προκλητικές τοποθετήσεις Τούρκων πολιτικών είναι πρωτίστως «πολεμοχαρείς κορώνες» που μένουν σε επίπεδο ρητορικής και δεν μετουσιώνονται σε πράξεις.

Ο υπουργός δεν συμμερίστηκε την άποψη πως η Τουρκία θέλει να «πλημμυρίσει» τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες και μετανάστες, υπογράμμισε ωστόσο ότι στρατηγική της ελληνικής πλευράς είναι να μειωθούν οι ροές προς την ελληνική επικράτεια, οι οποίες είναι αυξημένες.

Αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις στη Συρία παρατήρησε πως οι πολεμικές επιχειρήσεις – όπως οι πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ  και των συμμάχων τους– πάντα γεννούν νέους πρόσφυγες. Επισήμανε πάντως πως οι νέες ροές θα επηρεάσουν πρώτα τους γείτονες της Συρίας, όπως την Ιορδανία, κι όχι την Ελλάδα.

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα μπορεί να επωμιστεί συγκεκριμένο αριθμό αφίξεων κι ότι επαφίεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπιστεί τυχόν κρίση. Στόχος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων για άσυλο ώστε να επαναπροωθούνται γρήγορα στις πατρίδες τους όσοι δεν δικαιούνται προστασία, πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here