Βίτσας: Kυριαρχικό μας δικαίωμα η απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες μας

«Δεν θα απεκδυθούμε του δικαιώματός μας μέσα στο χώρο της δική μας κυριαρχίας να αποτίουμε τις οφειλόμενες τιμές για τους πεσόντες μας», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ1, με αφορμή τη σημερινή τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή των Ιμίων.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα προβοκάτσιας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς αντιμετωπίζουμε όλη την κατάσταση των προκλήσεων και των πιθανών προβοκατσιών με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα.

Αποφασιστικότητα σημαίνει, ότι στο βαθμό που γίνονται οι παραβιάσεις, τις αναχαιτίζουμε. Η διαδικασία κατευνασμού δεν είναι η κατάλληλη διαδικασία. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Διπλωματικά κάνουμε ό,τι πρέπει και αμυντικά κάνουμε ό,τι πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων την Κυριακή, σχολίασε: «Είναι μια συμπεριφορά η οποία δεν δίνει δύναμη στη φίλη και σύμμαχο χώρα, αλλά δείχνει την αδυναμία της. Ήταν μια πρόκληση την οποία την αναμέναμε, όχι σε επίπεδο αρχηγών. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που η τουρκική πλευρά πάει να χειριστεί και εσωτερικά και εξωτερικά την υπόθεση της μη έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου», επισήμανε περαιτέρω.

Στην ίδια συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε, δηλαδή να ψηφίσουμε από τώρα προληπτικά μέτρα για το 2019. Κανένα νέο μέτρο για το 2019 δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή».

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε, είναι «τα εργασιακά, όπου η δική μας θέση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα δημοσιονομικά, όπου υπάρχει μια διαφορά περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ μιλάει για 800 εκατ. ευρώ. Στα 86 δισ. ευρώ της συμφωνίας δεν προβλέπεται χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα που δεν προβλέπονται, ιδιαίτερα όταν το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο», παρατήρησε.

Παράλληλα, σχολίασε ότι «το ΔΝΤ λέει πράγματα τα οποία είναι αντικρουόμενα. Θέλει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, αλλά δέχεται το 3,5% αλλά και να πάρουμε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Η ΕΕ λέει 3,5%, αλλά κανένα καινούργιο μέτρο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «που λέει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019; Θα πρέπει να πει ναι ή όχι».

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης να φτάσουμε σε λύση που θα είναι ικανοποιητική και δεν θα περιέχει προληπτικά μέτρα. Και αυτό το σενάριο θα γίνει», ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν έχει ανοίξει ποτέ θέμα δραχμής και ευρώ για την κυβέρνηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here