Βίτσας: Εργαζόμαστε για γρήγορη επιστροφή των στρατιωτών στη χώρα

«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα»: την απάντηση αυτή δίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για τη σύληψη των δύο Ελλήνων στρατιτών στη Τουρκία, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς που φέρεται να εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου, θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλουσί Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε ακόμη στη δράση των ενόπλων δυνάμεων στο προσφυγικό, την αντίδρασή τους στο τουρκικό πραξικόπημα και την μεταναστευτική πολιτική:

Για το πραξικόπημα στη Τουρκία και την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων:

Ήταν πολλές οι στιγμές. Θέλω να ξεχωρίσω δύο. Η μια στιγμή ήταν όταν ήρθε ο Πάνος Καμμένος, και μου είπε ότι αναλάβαμε το προσφυγικό και σε 15 μέρες πρέπει να έχουμε φτιάξει 5 hot spot και δεκάδες χώρους φιλοξενίας.

Εκεί φάνηκε στην πράξη η οργάνωση, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι απλά μια οργανωμένη ισχυρή δομή του κρατικού μηχανισμού αλλά μπορεί εύκολα να αφομοιώνει αυτό που αποτελεί εθνική ανάγκη και να το διαχειρίζεται με απόλυτη αποτελεσματικότητα.

Μια δεύτερη στιγμή ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η γείτονα χώρα όταν έγινε απόπειρα πραξικοπήματος. Εκείνο το βράδυ, όπου τα πράγματα έδειχναν πολύ επικίνδυνα και έτεινε να διαμορφωθεί μια χαοτική κατάσταση, υπήρξε άμεση κινητοποίηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν στις θέσεις τους μέσα σε ακριβώς μια ώρα και 32 λεπτά. Αυτό εμένα με έκανε να αισθάνομαι και υπερήφανος και ασφαλής.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

Σε κάθε περίπτωση η τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, είναι προς όφελος και των χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας. Πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή να εκφράζεται με συγκριμένους τρόπους. Να μην λυγίσει η Ευρώπη μπροστά στον φόβο που καλλιεργούν οι ρατσιστές και οι νεοφασίστες. Να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της ανθρωπιάς της αλληλεγγύης της αξιοπρέπειας και βέβαια της Δημοκρατίας.

Όσο για αυτό που ρωτάτε, αν μας «ανησυχεί» η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η όποια εξέλιξη των πραγμάτων δεν εξαρτάται από το μετεωρολογικό δελτίο αλλά είναι ζήτημα επιλογών της κάθε πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Εγκώμιο σε Μουζάλα

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να αναφερθώ στον Γιάννη Μουζάλα και την τεράστια προσφορά του. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εργάστηκε ακούραστα και άνοιξε δρόμους σε ένα πεδίο πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Είμαι σίγουρος, αφού ξεκουραστεί για λίγο και ανακτήσει δυνάμεις, θα αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και τα χαρίσματά του για το καλό του τόπου και της Αριστεράς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here