Βίτσας: Διεθνές κύκλωμα διακινητών πίσω από τη ψευδή είδηση για άνοιγμα συνόρων-Εληξε η υπόθεση στα Διαβατά

Για ύπαρξη διεθνούς κυκλώματος διακινητών πίσω από την υπόθεση Διαβατών, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 πρόσφυγες έπειτα από ψευδές κάλεσμα για άνοιγμα των συνόρων, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7, ο υπουργός είπε: «η υπόθεση Διαβατών έχει τελειώσει και τελείωσε μέσα σε δύο μέρες με τον καλύτερο τρόπο. Οι άνθρωποι επέστρεψαν στις δομές φιλοξενίας. Υπήρξαν θύματα παραπληροφόρησης».

Όπως σημείωσε, «δεν τίθεται θέμα απώλειας προνομίων αρκεί να σεβαστούν τη χώρα μας», επισημαίνοντας πως «η μόνη πηγή αλήθειας είναι η ελληνική πολιτεία και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ».

«Πίσω από αυτή την ιστορία κρύβονται συμφέροντα διακινητών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και στην Τουρκία. Είναι διεθνή κυκλώματα, διεθνείς εγκληματικές συμμορίες», είπε ο κ. Βίτσας και συμπλήρωσε: «Ψάχνοντας τα ίχνη στο διαδίκτυο θα βρούμε έναν σέρβερ ενδεχομένως και σε άλλη ήπειρο, στην Αμερική, στην Ασία ή σε κάποια χώρα της Ευρώπης».

Ο υπουργός ανέφερε ότι: «Το 2018 συνελήφθησαν 350 διακινητές, βαποράκια-διακινητές τους λέω εγώ, ανάμεσά τους θα δείτε όλες τις φυλές του κόσμου. Στη Σάμο όπου θα πάω αύριο υπάρχουν κυκλώματα».

«Το μοιραίο κονβόι της ελπίδας»

Σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Το μοιραίο κονβόι της ελπίδας» των προσφύγων, η Die Welt φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, ο οποίος εκφράζει την αγανάκτησή του για τις «βίαιες και επιθετικές πράξεις» των προσφύγων κατά της ελληνικής αστυνομίας.

«Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Welt ψευδείς πληροφορίες για ανοιχτά ελληνικά σύνορα κυκλοφόρησαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία. H γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη την τουρκική Sabah, αναφέρει ότι ανάλογες φήμες, με εκείνες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα για άνοιγμα των ελληνικών συνόρων, διαδόθηκαν και στην Τουρκία.

«Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα», επισημαίνει η Welt και προσθέτει: «Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες, όπως γράφει η αγγλική έκδοση της Sabah, δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Το μήνυμα είναι ότι ο δρόμος προς την Ελλάδα, όπως και πέρυσι, χρησιμοποιείται κατά κόρον από διακινητές και πρόσφυγες. Κατά μέσο όρο την ημέρα, 180 πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της Sabah, αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1.000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1.300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους ήρθαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here