Βίτσας: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών

«Δεν θα επιτρέψουμε σαν κυβέρνηση η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Οι κύριοι Κούρτς και Ορμπάν προσπαθούν να επιβάλουν μια φοβική ατζέντα. Αυτό δεν θα περάσει. Ο κ. Όρμπαν φτιάχνει μια αφήγηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Αυτά τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας μιλώντας στα Παραπολιτικά. Και συμπλήρωσε:

Τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε μεγάλη μείωση των ροών στον Έβρο. Χθες, πέρασαν 27 άτομα για παράδειγμα. Είχαμε μείωση και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την ίδια περίοδο, όχι όμως αντίστοιχη. Κεντρικός μας στόχος είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και ιδιαίτερα τη Λέσβο και τη Σάμο. Από 17.000 άτομα που βρίσκονται σήμερα στα νησιά, στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου τις 10.000. Υπάρχει μια περίεργη, κατά τη γνώμη μου υποκινούμενη, φημολογία ότι θα ανοίξουν καινούρια κέντρα στα νησιά. Αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα άλλο κέντρο στη Σάμο σε αντικατάσταση του υπάρχοντος. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και το υπάρχον θα αποδοθεί στο Δήμο για αξιοποίηση, αν προσχωρήσει το σχέδιο.

Οσον αφορά τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας-Ισπανίας υπογράμμισε:

Η Συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας – Ισπανίας περιλαμβάνει πέντε σημεία: πρώτον, ότι οι τρεις χώρες θα δουλέψουν μαζί, ώστε με ευρωπαϊκό τρόπο να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα. Δεύτερον, σε περιόδους κρίσης θα υπάρχει συνεργασία και βοήθεια από τη Γερμανία προς τις άλλες δύο χώρες. Τρίτον, θα συνδράμει η Γερμανία, ώστε να δοθεί επιπλέον βοήθεια οικονομική και σε υποδομές και προσωπικό στις άλλες δύο χώρες. Τέταρτον, στο μέλλον οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στη Γερμανία και θα έχουν περάσει από την Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Ελλάδα. Το πέμπτο σημείο αφορά τις επανενώσεις οικογενειών στη Γερμανία. Έχουν γίνει ήδη δεκτά 2.000 αιτήματα ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα για επανένωση με την οικογένειά τους στη Γερμανία. Υπάρχουν επιπλέον 900 ανάλογα αιτήματα. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το τεχνικό μέρος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Από αυτούς που θα επαναπροωθηθούν από τη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος στα νησιά. Θα έρχονται στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό σε σχέση με τη Συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here