Βίτσας: Απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες για άσκηση πιέσεων

«Το βασικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι πως θα ελαχιστοποιηθούν ή θα μηδενιστούν οι ροές από την Τουρκία στα νησιά και στον Έβρο. Η Κοινή Δήλωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία αυτό τον στόχο έχει. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα σε αυτό το επίπεδο που χρειάζονται συνεχή παρατήρηση και βελτίωση. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, άρα και η Ελλάδα, πρέπει να έχουν ανοιχτούς διαύλους και συνεργασία.
Η ένταση δεν ευνοεί τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Αντιθέτως, δημιουργεί προβλήματα. Θεωρώ πως είναι προς το συμφέρον το δικό μας και της Τουρκίας να κατέβει η ένταση, ακόμη και η ρητορική ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία δαπανούμε πολλά χρήματα και πολλές δυνάμεις και δυστυχώς έχουμε και θύματα και αναφέρομαι στον αξιωματικό της αεροπορίας, τον ήρωα Μπαλταδώρο που έπεσε την ώρα του καθήκοντος«.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Βίτσας, μιλώντας στο Θέμα 104,6. Αλλα βασικά σημεία της παρέμβασης του:

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν στα νησιά και ισχυρίζονται ότι είναι από το Αφρίν. Οι πόλεμοι δημιουργούν, ως γνωστόν, προσφυγικές ροές και ασφαλώς οι πολεμικές συρράξεις δεν είναι τρόπος για να λύσεις τις διαφορές σου.

Σε σχέση με το 2017, το πρώτο τρίμηνο του 2018 έχουμε αύξηση των ροών κατά 33%, δεν πλησιάζουμε το 2015, αλλά και τον Απρίλιο έχουμε ακόμη περισσότερους. Το καινούριο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι αυξάνονται οι ροές στον Έβρο και εκεί έχουμε τριπλασιασμό των ροών.

Η πολιτική μας ξεκινάει από το σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης. Είμαστε εντάξει σε αυτό. Η πολιτική μας επίσης εδράζεται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Στόχος μας είναι αφενός να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες όχι μόνο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους ντόπιους. Δηλαδή, να δώσουμε τις αποζημιώσεις που χρειάζονται, να κάνουμε κάποια εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν ευρύτερες περιοχές των νησιών. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σύντομα.
Οι νόμιμες οδοί και η κατανομή σε όλη την Ευρώπη είναι η σωστή πολιτική. Δεν έχουμε καταφέρει να γίνει κεντρική πολιτική της Ευρώπης. Στα λόγια πολλά λέγονται, το θέμα είναι τι γίνεται σε πρακτικό επίπεδο. Ακόμη, βασικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση της δράσης των διακινητών.

Η χρησιμοποίηση ανθρώπων σε ειδική κατάσταση, όπως είναι οι πρόσφυγες, για να πιέσεις άλλα κράτη ή την ΕΕ είναι απαράδεκτη πρακτική και από πλευράς διεθνούς δικαίου και όσον αφορά την ελάχιστη ανθρώπινη ηθική. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή με σιγουριά ότι κάποιος ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα. Εργαζόμαστε με στόχο να μη συμβαίνει αυτό. Παραθέτουμε όλα τα σχετικά στοιχεία και στις Βρυξέλλες και στην τουρκική πλευρά. Θέλω να επισημάνω ότι στην Κοινή Δήλωση συμπεριλαμβάνεται και ο Έβρος.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη. Στη Λέσβο, στο σύνολο του νησιού βρίσκονται περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η αποσυμπίεση των νησιών σημαίνει ταυτόχρονα τρία πράγματα: να γίνονται ταχύτερα οι διαδικασίες εξέτασης του ασύλου, αυτοί που θα πάρουν άσυλο να περνάνε στην ενδοχώρα ή να πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και αυτοί που δεν θα πάρουν άσυλο να επιστρέφονται με βάση την Κοινή Δήλωση στην Τουρκία. Κατανοώ, αλλά δεν συμφωνώ με τις φωνές κάποιων κατοίκων και συλλογικοτήτων που δεν θα ήθελαν να έχουν αυτό το βάρος στον τόπο τους, προσπαθώ να το απαλύνω, αλλά δεν είναι λογικό να λέει κάποιος να φύγουν από εδώ και να πάνε όπου αλλού θέλουν.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here