Βυσσοδομούν και απειλούν ακόμη και τώρα οι θεσμοί την Ελλάδα

Κανονικά αναμένεται να γίνει το Eurogroup του Σαββάτου, αν και δεν έχει αντικείμενο επί της ουσίας άλλο, πέραν της έγκρισης της ολιγοήμερης παράτασης της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος που ζητά ο πρωθυπουργός. Μετά την κατηγορηματική άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την απαράδεκτη και τελεσιγραφική πρόταση των θεσμών, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν άλλον θέμα συζήτησης. 

Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε ο Dow Jones Newswire, φέρουν να υπάρχουν στους πιστωτές σκέψεις να αποσύρουν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πρότασή τους, περισσότερο ως κίνηση εντυπωσιασμού και λιγότερο για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ελληνική κυβέρνηση που καλεί τον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα για να την απορρίψει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος της ευρωζώνης δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να γίνει κάποιου είδους  συζήτηση και για ένα «σχέδιο Β», όπως φέρεται  να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών».

Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές προτάσεις μεταξύ των οποίων ίσως είναι και η επιβολή capital controls. Πρόκειται ωστόσο για μια ακόμη χοντροκομένη απειλή, καθώς οι έλεγχοι κεφαλαίων, που εξαρτώνται από την γενικότερη επάρκεια ρευστότητας και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, πρέπει να επιβληθούν από τις αρχές της χώρας. Για να αποφευχθεί μάλιστα οποιαδήποτε κινδυνολογία πάνω στο θέμα αυτό, συναντούν σήμερα στη Φραγκφούρτη τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μ. Ντράγκι οι δύο Έλληνες απεσταλμένοι υπουργοί(Δραγασάκης και Τσακαλώτος).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here