Βίντεο-σοκ: Βγάζουν σε δημοπρασία ανθρώπους για λίγα δολάρια

H εικόνα είναι σοκαριστική. Ενας άνδρας στέκεται μπροστά στην κάμερα. Δίπλα του, κάποιος που τον κρατά με το χέρι στον ώμο του φωνάζει ποσά. «Κλείνει» στα 1.200 δηνάρια Λιβύης, περίπου 800 δολάρια.

Το παραπάνω βίντεο, το οποίο αποκάλυψε το CNN, είναι μια δημοπρασία στην οποία δεν πωλείται αντικείμενο, αλλά δύο άνθρωποι. Ο ένας από αυτούς που πουλήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι Νιγηριανός, περίπου 20 ετών. Τον «διαφήμισαν» στους υποψήφιους αγοραστές ως έναν από μία ομάδα δυνατών αγοριών για αγροτικές δουλειές.

Το αμερικανικό δίκτυο ταξίδεψε στη Λιβύη και έκανε έρευνα για το θέμα. Με κρυφές κάμερες, η ρεπόρτερ του κατάφερε να μπει σε ένα ακίνητο έξω από την Τρίπολη, τον προηγούμενο μήνα, και είδε εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στο… σφυρί και να πωλούνται μέσα σε 6-7 λεπτά. Ανθρώπους που δημοπρατούνται για λίγες εκατοντάδες δολάρια και παραδομένοι στη μοίρα τους παραδίδονται στους νέους «ιδιοκτήτες» τους.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούν τα σύνορα της Λιβύης. Είναι μετανάστες, που έχουν αφήσει πίσω τους πολέμους, ή φτωχές χώρες, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Εχουν δώσει ό,τι έχουν για να φτάσουν στις ακτές, ελπίζοντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Ομως, το τελευταίο διάστημα η ακτοφυλακή της Λιβύης αντιμετωπίζει πιο δραστικά το φαινόμενο. Κάτι που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι μένουν έρμαιο στα χέρια των διακινητών. Ετσι, οι τελευταίοι γίνονται ιδιοκτήτες και οι μετανάστες και πρόσφυγες μετατρέπονται σε σκλάβους.

Ο Βίκτορι είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Ο 21χρονος Νιγηριανός πέρασε έναν χρόνο και τέσσερις μήνες προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη. Τελικά κατάφερε να πάει ως τη Λιβύη. Εκεί οι διακινητές κρατούσαν τον ίδιο και άλλους που ήταν στην ίδια θέση σε τραγικές συνθήκες, χωρίς φαγητό, ενώ τους χτυπούσαν.

Οταν τελείωσαν τα χρήματά του, τον πούλησαν. Ομως, έπειτα από μερικές εβδομάδες, οι διακινητές του είπαν ότι το ποσό που «έπιασε» δεν ήταν αρκετό για να καλυφθεί το χρέος του προς εκείνους. Ετσι, επέστρεψε στα χέρια τους και τον ξαναπούλησαν πολλές φορές. Αργότερα, ζήτησαν ακόμη και λύτρα από την οικογένειά του, μέχρι τελικά να τον αφήσουν ελεύθερο. Τώρα, είναι σε κέντρο κράτησης και περιμένει να απελαθεί στη χώρα του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here