Ο Μάνος Χατζιδάκις για την 28η Οκτωβρίου: «Και αν λέγαμε ΝΑΙ;» (βίντεο)

 

«Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και αν λέγαμε ΝΑΙ;»  ρωτά πριν πολλά χρόνια από τη ραδιοφωνική συχνότητα ο Μάνος Χατζιδάκις για την 28η Οκτωβρίου.

Διαβάστε το σχόλιό του:

«Επειδή είμαστε, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά έναν φασίστα δικτάτορα, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ’ εικόνα και ομοίωση της ναζιστικής Γερμανίας.

Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά… Oι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κ.τλ. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και αν λέγαμε ΝΑΙ; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία –μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;– κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ασε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων.

Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον Καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα, που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».

Print Friendly, PDF & Email

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΧΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΉΤΑΝ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΚΑΡΑΜΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΤΕ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΧΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here