Βίντεο με πρόσφυγες «παγωμένους» στη Μόρια της Λέσβου- Ανησυχεί και προβληματίζεται η ΕΕ

Πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη, ζούν τις τελευταίες δύο μέρες θαμμένοι κυριολεκτικά κάτω από το χιόνι, παρά τις διαβεβαιώσεις Μουζάλα, ότι κερδήθηκε το στοίχημα του χειμώνα, ο βαρύς χιονιάς που χτύπησε τη χώρα μας, τον διαψεύδει πανηγυρικά. 

Το βίντεο που ήρθε στο φως για τις παγωμένες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ανησύχησε και την ΕΕ η καταλογίζει στην Ελλάδα έλλειψη προετοιμασίας και υποστήριξης τους, τονίζοντας ότι η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί εκεί ανήκει στις ελληνικές αρχές.

Το βίντεο:

Χωρίς ρεύμα η Μυτιλήνη 

Η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι δραματική. Αξίζει μόνο να σημειωθεί, ότι αυτή την ώρα, 15:30 το μεσημέρι, η πόλη της Μυτιλήνης έχει μείνει χωρίς ρεύμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το χιόνι έχει φτάσει τα 50 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι πυκνή. Χωρίς ρεύμα είναι και τα χωριά Πολυχνίτος και Γέρα.

Κομισιόν κατά κυβέρνησης για Μόρια

Έλλειψη υποστήριξης και προετοιμασίας καταλογίζει στις ελληνικές Αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα νησιωτικά κέντρα υποδοχής, όπως αυτό στη Μόρια στη Λέσβο.

Η εκπρόσωπος Τύπου Νατάσα Μπερτό, απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει «την έλλειψη υποστήριξης» από τις ελληνικές Αρχές στα κέντρα υποδοχής και υποστήριξης, όμως πέραν της βοήθειας που παρέχει, δεν μπορεί να επέμβει και να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η Επιτροπή γνωρίζει πως η κατάσταση (στα κέντρα υποδοχής) είναι ανυποστήρικτη και πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι, πως η ευθύνη διασφάλισης επαρκών συνθηκών διαβίωσης είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών και η Επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ελλάδα», είπε η Νατάσα Μπερτό.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή είναι να συνεχίσει να «ασκεί πολιτική πίεση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με χρηματική και τεχνική υποστήριξη». Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διοχετεύει χρηματική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές, μέσω των ανθρωπιστικών της καναλιών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες για τα προβλήματα που προκαλεί ο χειμώνας.

Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως το χιόνι και η συνολική κατάσταση δεν είναι αυτή καθαυτή το πρόβλημα, καθώς αποτελεί «έκτακτη κατάσταση», και το ερώτημα είναι πώς θα βοηθηθεί η κατάσταση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here