Βίντεο με τραγικές εικόνες της προσφυγικής τραγωδίας έδωσε η Ελλάδα στην ΕΕ- Ολοι ζητούν συνεργασία της Τουρκίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Μ’ ένα τρίλεπτο βίντεο, γεμάτο εικόνες από τη τραγωδία των προσφύγων, τους κινδύνους που διατρέχουν στο Αιγαίο και τις προσπάθειες διάσωσης από τις ελληνικές αρχές, κατέθεσε ο  αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο προηγήθηκε της Συνόδου κορυφής στη Μάλτα.

Στο βίντεο καταγράφεται ότι 4 βάρκες ξεκινούν ταυτόχρονα από τα τουρκικά παράλια, περιέχονται σκληρές εικόνες από επιχειρήσεις διάσωσης του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο και στο τέλος ζητείται η καταγραφή των προσφύγων να γίνεται στη Τουρκία, ώστε να μην πνίγονται άνθρωποι προσπαθώντας να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ιδού το βίντεο:

 

 

Στην αρχή του βίντεο εμφανίζεται εικόνα με Τουρκική ακταιωρό να παρακολουθεί από κοντά σαν να συνοδεύει τη λέμβο με τους πρόσφυγες που κατευθύνεται προς τα ελληνικά παράλια.  Με αυτό η ελληνική πλευρά ήθελα προφανώς να καταδείξει ότι η έξοδος των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές γίνεται εν πλήρει γνώσει των τουρκικών αρχών αν όχι και την συνεργασία τους. ωστόσο το κύριο ερώτημα παραμένει: Ποια θα έπρεπε να είναι η στάση του τουρκικού Λιμενικού;. θα έπρεπε να επέμβει για να εμποδίσει τον πλού της λέμβου, με όποιο κίνδυνο θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για τους επιβαίνοντες;

 

 

 

τουρκικό σκαφος λεμβος προσφυγων

 

«Θέλουμε να δείξουμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς γιατί η κατάσταση είναι πλέον απάνθρωπη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Ο κ. Μουζάλας παρατήρησε ότι στη Σύνοδο της Βαλέτας άνοιξε η συζήτηση για τη συνεργασία της Ευρώπης με τις αφρικανικές χώρες, ενώ ήταν η πρώτη φορά που με σαφήνεια αναδείχτηκε η Τουρκία ως το χώρα στην οποία μπορεί να υπάρξει η λύση για το προσφυγικό ζήτημα.

Απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας

«Στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά με τόση ένταση η από την αρχή διατυπωθείσα θέση της κυβέρνησης ότι το προσφυγικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας. Αυτό πια αποτελεί μια ευρωπαϊκή θέση και είναι κατά την άποψή μας μονόδρομος. Εξάλλου, σε αυτά τα πλαίσια, επίκειται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στο οποίο θα συζητηθούν άλλωστε και διμερή ζητήματα» ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Τσίπρας: Δεν ειναι δυνατόν εμείς να χτίζουμε θέσεις φιλοξενίας και οι άλλοι φράχτες

Στη Σύνοδο της Μάλτας, η Ελλάδα και η Ιταλία επισήμαναν από κοινού ότι δεν μπορεί να ζητείται από τις δύο χώρες να φτιάχνουν θέσεις φιλοξενίας, την ίδια ώρα που το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν προχωράει. Εξάλλου, είπε ο κ. Μουζάλας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του, «δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν είναι δυνατόν εμείς να χτίζουμε θέσεις φιλοξενίας και οι άλλοι να χτίζουν φράχτες», ενώ τέθηκε και το ζήτημα «ότι δεν γίνεται να ανοιγοκλείνουν τα σύνορα κατά βούληση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να μας αποθηκευτούν εδώ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Οι προτάσεις της Ελλάδας

Οι προτάσεις της Ελλάδας αφορούν στο μετρήσιμο περιορισμό των ροών από τις ακτές της Τουρκίας, τη συνεργασία με τη Frontex για περιορισμό των ροών από την Τουρκία στα εδάφη της, τη χρηματοδότηση θέσεων φιλοξενίας στην Τουρκία με την ευθύνη της ΕΕ και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων κατευθείαν από τα hotspot. Επίσης, ζητείται η αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, «ώστε οι πρόσφυγες που θα διαμένουν στην Τουρκία, στην Ιορδανία ή στο Λίβανο να έχουν μια ορατή ελπίδα ότι η μετεγκατάστασή τους θα συμβεί και ότι δεν είναι μια ψεύτικη υπόσχεση».

Ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε πάντως ότι οι αφρικανοί ηγέτες θεώρησαν πολύ χαμηλό το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Αρωγής που η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δώσει, και δήλωσαν σχεδόν ομόφωνα ότι θεωρούν τη μετανάστευση νόμιμο δικαίωμα των Αφρικανών -και άρα δεν δέχονται να κάνουν επαναπατρισμούς.
Είπε ακόμη:

  • Για τα hotspots στα νησιά. Ήδη στη Μυτιλήνη χτίζεται η επέκταση του hotspot, ενώ στα άλλα νησιά έχουν βρεθεί οι τόποι όπου θα φιλοξενηθούν και έχουν γίνει τα σχεδιαγράμματα.
  • Για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στην Ελλάδα. Έχει γίνει προκήρυξη για 2.500 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι θα επιστραφεί στις 20 Νοεμβρίου και αναζητούνται νέοι χώροι.
  • Οχι δύο μεγάλοι χώροι φιλοξενίας των 10.000 θέσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. θα δημιουργηθούν πολλοί μικρότεροι χώροι. Όσον αφορά στις θέσεις φιλοξενίας σε κενά διαμερίσματα, καταρτίζεται ο μηχανισμός σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να τεθεί σε εφαρμογή.
  •  Αναζητούνται ερειπωμένα στρατόπεδα και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το υπουργείο. «Δεν υπάρχει άρνηση βοήθειας από το στρατό. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας προσφέρει πράγματα. Για παράδειγμα για τους χώρους μετεγκατάστασης, μας προσφέρει στρατόπεδα και παλιά αεροδρόμια, και κάνουμε μια μεγάλη μελέτη γι’ αυτούς. Επίσης, μας προσφέρει σίτιση, κουβέρτες και είδη ρουχισμού. Ο στρατός δεν είναι αμέτοχος», διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.
  • Για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει λάβει έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια είναι σε διαδικασία εκταμίευσης. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να υπάρχουν έκτακτοι τρόποι εκταμίευσης των κονδυλίων, καθώς το πρόβλημα με το γραφειοκρατικό τρόπο εκταμίευσης είναι ότι «πρέπει πρώτα να κάνεις πράγματα και μετά να πάρεις λεφτά και ως εκ τούτου μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία των δαπανών έχει καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».
  • Διέψευσε τέλος ότι θα παραιτηθεί λέγοντας: «Είμαι συνειδητά σε αυτή την κυβέρνηση. Είμαι συνειδητά κατ’ αρχήν όσο αφορά στο θέμα, το προσφυγικό, είναι κάτι που με άλλους τρόπους ασχολούμαι 27 χρόνια από τη ζωή μου και επίσης είμαι συνειδητά όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Έχω μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή που αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού και στη συμμετοχή μου στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του ζητήματος. Δεν πρόκειται να αποσυρθώ με δική μου ευθύνη όσο αυτή η αποστολή συνεχίζεται». Επίσης, χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τα άλλα συνεμπλεκόμενα υπουργεία «αρμονική, αν και είναι λογικό να υπάρχουν εμπλοκές γιατί είναι ένα ζήτημα πολυκεντρικό που εμπλέκονται πολύ παράγοντες».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here