Βίαιη μεταγωγή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο

Αστυνομικοί με κουκούλες εισέβαλαν στη φυλακή και αφού κλείδωσαν όλους τους άλλους κρατούμενους, μετέφεραν διά της βίας τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο της Λαμίας. Η διοίκηση τη φυλακής επιβεβαίωσε τη μεταφορά που έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Προηγήθηκε το μεσημέρι η εξέτασή του από την αναισθησιολόγο-εντατικολόγο Κατερίνα Ντουζέπη, η οποία βρήκε τον απεργό πείνας σε σοβαρή κατάσταση κλινικά, όπως σημείωσε στην ιατρική της γνωμάτευση και σύστησε μεταφορά του στο νοσοκομείο «την επόμενη εβδομάδα και εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση και μειωθεί ο ΒΜΙ (σ.σ. δείκτης μάζας σώματος) ως 16-17».

Τα σημαντικότερα από τα ευρήματα της γιατρού –πέρα από την απίσχναση, την αφυδάτωση, την έναρξη κατάκλισης- είναι η σημαντική πτώση του δείκτη μάζας σώματος και το πρήξιμο στις κνήμες, που δημιουργεί φόβο για φλεβοθρόμβωση και εμβολή.

Η γιατρός, όπως έχει υποχρέωση, σύστησε τη λήψη χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης και συμπληρωμάτων ηλεκτρολυτών και βιταμίνης, εφόσον συναινεί ο απεργός πείνας και δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όμως, ξεκαθάρισε και στην ίδια και στη διοίκηση των φυλακών ότι αρνείται οποιαδήποτε φαρμακευτική ή άλλη αγωγή. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο θα τον μεταφέρουν και ας σεβαστούν απόλυτα τη θέληση του απεργού πείνας. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και ως υποχρέωσή τους από την ιατρική δεοντολογία και από το νόμο.

Η ιατρική διάγνωση:

Δομοκός, 16/01/21

Σήμερα 16/01/21 εξέτασα στο ιατρείο των φυλακών Δομοκού τον απεργό πείνας κ. Δημήτρη Κουφοντίνα μετά από 9 ημέρες απεργίας πείνας.

Κλινικά σε σοβαρή κατάσταση, απισχνασμένος, αφυδατωμένος περίπου 10%, ΑΠ: 120/90 mmHg σε ύπτια και 90/60 mmHg σε καθιστή, HR: 105-120’, SPO2: 96-97%. Αρχή κατάκλισης σε κόκκυγα και ωμοπλάτες (στάδιο Ι, ερυθρότητα), διαφορά μεγέθους γαστροκνημίας ΔΕ>ΑΡ, διάμετρος 37,5 cm ΔΕ/34 cm ΑΡ, χωρίς να είναι θερμό, είναι όμως επώδυνο. Αναφέρει ταχυαρρυθμία από 12ώρου. Dextrostick: 84mg/dl. Εκτίμηση ΒΜΙ την πρώτη ημέρα της απεργίας 24,4 και την 9η 22,2, διαφορά 10%. Από ΗΚΓ 11/01/21 διακρίνονται διαταραχές επαναπόλωσης.

Την επόμενη εβδομάδα και εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση και μειωθεί ο ΒΜΙ ως 16-17, συστήνεται η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Εντός των επόμενων τριών ημερών επανάληψη γενικής αίματος, PT, aPTT, INR, d-dimers, ινωδογόνο, βιοχημικός έλεγχος με ιοντόγραμμα. Επανεκτίμηση από ιατρό.

Σύσταση για έναρξη ΧΜΒΗ όσο βρίσκεται κατακεκλιμένος. Λόγω της διαφοράς στη γαστροκνημία, συστήνεται triplex αγγείων κάτω άκρων για αποκλεισμό φλεβοθρόμβωσης και εμβολής. Συστήνεται περιποίηση κατακλίσεων δις ημερησίως, λήψη συμπληρωμάτων ηλεκτρολυτών και βιταμίνης Β12, εφόσον συναινεί ο απεργός πείνας και δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

Ντουζέπη Κατερίνα

Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος

Η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, αντί να εφαρμόσει ακόμα και τον «ειδικό» Νόμο που μόλις ψηφίστηκε και να μεταφέρει τον κρατούμενο από τις αγροτικές φυλακές στον Κορυδαλλό από όπου είχε μεταχθεί, χωρίς καμία δικαιολογία βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του. Ειδικά όταν ακόμα και το πρόσχημα των μέτρων της πανδημίας εξέλειπε μετά την πρόσφατη απόφαση μερικής χαλάρωσης των μέτρων και διεξαγωγή μεταγωγών που εκκρεμούσαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here