Βίαιη επιστροφή 5.337 προσφύγων στη Τουρκία-Την Δευτέρα οι πρώτοι 500-Σοβαρές ενστάσεις για παραβίαση δικαιωμάτων

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Την Δευτέρα 4 Απριλίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι 5.337 επίσημα καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται αυτή τη στιγμή στα πρώην κέντρα hot spot τα οποία μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης, είναι υποψήφιοι για βίαιη, αναγκαστική επιστροφή- επαναπροώθηση στη Τουρκία. 

Αν και οι διαδικασίες δεν είναι ακόμη έτοιμες για να ξεκινήσει η επιστροφή των προσφύγων-μεταναστών εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

Για να γίνει αυτό, έπρεπε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει το αναγκίο θεσμικό πλαίσιο. Ετσι εξηγείται ότι κατέθεσε χθες βράδυ εσπευσμένα και με την διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να ψηφισθεί αύριο Παρασκευή, το νομοσχέδιο για την δημιουργία των υπηρεσιών ασύλου και υποδοχής.

Σοβαρές ενστάσεις για παραβίαση δικαιωμάτων

Ωστόσο δεν είναι αμελητέες οι ενστάσεις που διατυπώνονται από τον ΟΗΕ και όλες τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους πρόσφυγες, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. κυρίως όσον αφορά τις μαζικές επαναπροωθήσεις-επιστροφές προσφύγων-μεταναστών, αντιβαίνει διεθνείς συνθήκες προστασίας δικαιωμάτων των προσφύγων.

Οι κρατούμενοι πλέον πρόσφυγες-μετανάστες στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών , μαζί με φορείς στην Ελλάδα, διαμαρτύρονται για την ξαφνική μετατροπή τους σε κρατούμενους. Ενδεικτικό της νέας νοοτροπίας που επικρατεί πλέον είναι ακόμη και στο νοσοκομείο, οι πρόσφυγες-μετανάστες μεταφέρονται με χειροπέδες!

Μείωση ροών από τα τουρκικά παράλια

Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν μειωθεί εντυπωσιακά οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Στο επίσημο δελτίο καταγράφεται ότι χθες πέρασαν μόλις 377 πρόσφυγες-μετανάστες, αριθμός που δεν έχει καμία σχέση με το το γινόταν το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 51.393 πρόσφυγες.

Εξ αυτών οι 14.960 είναι στην Αττική και οι 28.451 στη βόρεια Ελλάδα. Στην Ειδομένη παραμένουν 11.324 πρόσφυγες και στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για 5.750.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here