Βέτο θεσμών σε κοινωνικό μέρισμα 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες-Σε ληξιπρόθεσμα και ΚΕΑ η υπεραπόδοση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι θεσμοί διαμηνύουν με κάθε τρόπο ότι διαφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης να  μοιράσει 1.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες πριν τα Χριστούγεννα, από την υπεραπόδοση του προυπολογισμού και την υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως προανήγγειλε μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφσυν, τόνισε ότι «θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Ωστόσο οι θεσμοί έχουν άλλες προτιμήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούν ένα μέρος από τα χρήματα αυτά να δοθούν, για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου) και να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν. Με αυτό τον τρόπο, οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και θα στηριχθεί η ανάκαμψη.

Επίσης επιδιώκουν ένα μέρος από την όποια υπεραπόδοση να μπει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να υποβοηθήσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο (clean exit) τον Αύγουστο του 2018 και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές σε συνθήκες σταθερότητας.

Πριν λίγο καιρό, πηγες του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριζαν ότι υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε το μισό ποσό να δοθεί για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και για άλλες κοινωνικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως προβλέπει η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη στους Θεσμούς».

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί με τους Θεσμούς στο «Χίλτον», στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Δευτέρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here