Βέτο-έκπληξη από τον Πολωνό πρόεδρο στο νόμο θηλιά στη δικαιοσύνη

Mε μια μη αναμενόμενη πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στη νομοθεσία της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων, τόσο στη Βαρσοβία όσο και στις Βρυξέλλες.

Ο Αντρέι Ντούντα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας έκανε τις ανακοινώσεις του. Είχε προηγηθεί η κύρωση της νομοθεσίας από τη Γερουσία και το μόνο που απέμενε ήταν η υπογραφή του Προέδρου, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

Ο νόμος ακολουθεί ανάλογες παρεμβάσεις στις υπόλοιπες ανώτερες και ανώτατες δικαστικές Αρχές (του Συνταγματικού Δικαστηρίου συμπεριλαμβανομένου) και συνδυαστικά σημαίνουν ότι κυβέρνηση και Κοινοβούλιο θα μπορούν να ελέγχουν κάθε δικαστή και εισαγγελέα στη χώρα.

Το δεξιό, συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό PiS ελέγχει την πολιτική στη Βαρσοβία -ο πρόεδρός του Γιάροσλαβ Καζίνσκι μπορεί να μην έχει, τυπικά, καμία κυβερνητική θέση (πρωθυπουργός είναι η έμπιστή του Μπεάτα Σίντλο) αλλά θεωρείται ουσιαστικά ότι ο ίδιος «λύνει και δένει».

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -που προέρχεται από κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση- επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις εξελίξεις και κάλεσε τον Ντούντα, σε συζήτηση για «την πολιτική κρίση στην Πολωνία», όπως την χαρακτήρισε.

Ο Τουσκ είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο λεφτά και διαδικασίες, είναι πρωτίστως αξίες και υψηλών προδιαγραφών πολιτική ζωή». «Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα κριτικής της κυβέρνησης στην Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Δύση» προσέθεσε.

Ο μόνος που στάθηκε σύμμαχος στο πλευρό της Βαρσοβίας ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Πάντως, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Ντούντα, το πολωνικό νόμισμα ζλότι σημείωνε άνοδο σε σχέση με το ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here