Βερολίνο: Κυρώσεις στη Σ. Αραβία για την δολοφονία Κασόγκι

Απαγόρευση εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για 18 Σαουδάραβες που φέρονται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι εξέδωσε το Βερολίνο, ενώ αναστέλλει και την πώληση όπλων προς το Ριάντ, από ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες.

Η απαγόρευση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία και με τις γαλλικές αρχές, για 18 άτομα αφορά τις 26 χώρες-μέλη από τις 28 της Ε.Ε., που μετέχουν στη ζώνη Σένγκεν όπου οι μετακινήσεις δεν υπόκεινται σε συνοριακούς ελέγχους. Στη ζώνη Σένγκεν δεν μετέχει η Βρετανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είπε ότι στην υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη «τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις, τόσο όσον αφορά το έγκλημα όσο και για το ποιος έδωσε την εντολή».

Ο Χάικο Μάας είπε ότι στη λίστα των 18 είναι άνθρωποι οι οποίοι «φέρονται να συνδέονται με το έγκλημα», ωστόσο δεν έδωσε λίστα των ονομάτων τους, ούτε άλλες πληροφορίες, καθώς αυτές υπόκεινται στον νόμο προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Όπως διευκρίνισε, η απόφαση αφορά ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια εξαγωγής όπλων.

Η απόφαση είναι σημαντική, καθώς μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και με τις υποψίες για το ποιος έδωσε την εντολή να βαρύνουν τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, είχε ανακοινωθεί ότι θα σταματούσαν οι νέες πωλήσεις όπλων, αλλά δεν διευκρινιζόταν τι θα γίνει με τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αναμένει το πόρισμα της CIA για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, που τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση λόγω των δεσμών ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Όπως είπε, δεν τον ενδιαφέρει να ακούσει και το ηχητικό ντοκουμέντο που τόνισε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την αντίδρασή του έναντι του Ριάντ όσον αφορά τη φρικιαστική δολοφονία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here