Βερολίνο: Η Ελλάδα να συμπεριφερθεί έτσι ώστε να παραμείνει χώρα του ευρώ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ανοικτή παραμένει η πόρτα για συζητήσεις με την Ελλάδα ωστόσο όλα εξαρτώνται από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, λέει το Βερολίνο, το οποίο θεωρεί ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι πρoϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην πρώτη της επίσημη αντίδραση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, αν και όπως είπαν οι εκπρόσωποί της σε συνέντευξη τύπου, τα πάντα μπορεί να συμβούν εάν η Ελλάδα αποδεχθεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει προς το παρόν, κάθε περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Κατά το Βερολίνο, δεν βρίσκεται στην ατζέντα μείωση του χρέους» σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόϊμπλε, Μ. Γιέγκερ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος είπε πως εάν υπάρξει αίτηση για νέα πρόγραμμα μέσω του ESM τότε θα εξετασθεί υποχρεωτικά και η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Χαρακτηριστική της αμετακίνητης στάσης του Βερολίνου είναι και η δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ και πρέπει να συμπεριφερθεί έτσι ώστε να μείνει χώρα του ευρώ» υπογράμμισε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει την παραίτηση Βαρουφάκη, λέγοντας πως «δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά θέσεων». «Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν συνομιλητής της καγκελαρίας» ανέφερε ο Σ. Ζάιμπερτ.

Το Βερολίνο, σημειώθηκε, δέχεται την απόφαση του δημοψηφίσματος όμως, υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης,  «μέσα σε πέντε χρόνια είχαμε πολλές επιτυχίες όταν προσπαθήσαμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα σε άλλες χώρες. Μόνο η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το πρόγραμμα».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here