Βερολίνο: Εκλεισαν μετά από έφοδο την ιστοσελίδα του indymedia-Πρωτοφανής ενέργεια

Eφοδο στα κεντρικά γραφεία της ιστοσελίδας linksunten.indymedia.org στο Φράιμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, πραγματοποίησαν οι γερμανικές διωκτικές αρχές. Με αφορμή ρόπαλα, γκλομπ και μαχαίρια, που όπως λένε βρέθηκαν εκεί, αποφάσισαν να κλείσουν την ιστοσελίδα.

Διάφοροι καλοθελητές, παίρνοντας αφορμή τη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, υποστήριξαν ότι η γερμανική ιστοσελίδα υποκίνησε με την στάση της τα επεισόδια και τις βίαιες ενέργειες κατά της αστυνομίας.

«Η συνέχιση της διάδοσης περιεχομένου μέσω της ιστοσελίδας θα αποτελεί στο εξής ποινικό αδίκημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπ. Εσωτερικών. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι οι διαχειριστές του ιστοτόπου περιφρονούν θεμελιωδώς τους νόμους και υποδαυλίζουν μισαλλοδοξία και βία. Υποστήριξε επίσης ότι η απαγόρευση αυτή είναι αναγκαία στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσπασης «της δομής του συλλόγου», που βρίσκεται πίσω από την επίμαχη σελίδα και «δήμευσης των περιουσιακών της στοιχείων».

Για απόφαση χωρίς προηγούμενο στη Γερμανία μιλά η συντακτική ομάδα που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα αυτή.

Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα μπορεί να απαγορευθεί σύμφωνα με το γερμανικό νόμο που καθορίζει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ενώσεων πολιτών. Σύμφωνα με τον γερμανό υπ. Εσωτερικών, η ομάδα του linskunten.indymedia έχει τα στοιχεία εκείνα που επιτρέπουν να γίνει λόγος για μια «ένωση προσώπων» που υποκινεί την ακροαριστερή βία και ως εκ τούτου δικαιολογείται μια τέτοια απαγόρευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που απαγορεύεται στη Γερμανία μια ακροαριστερή συνένωση/ομάδα προσώπων κατόπιν υπουργικής απόφασης. Ωστόσο η συγκριμένη απαγόρευση αφορά μόνο τη γερμανική εκδοχή και όχι συνολικά την ιστοσελίδα διεθνούς εμβέλειας indymedia.οrg.

H ιστοσελίδα linksunten.indymedia.org υπάρχει στο διαδίκτυο από το 2009. Λειτουργεί σαν ανεξάρτητο ενημερωτικό πόρταλ από τον χώρο της γερμανικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αποτελεί τη βασική πηγή καθημερινής ενημέρωσης και διαλόγου των αντικαπιταλιστικών, αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών κύκλων της Γερμανίας. Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα αναρτώντας κείμενα, φωτογραφίες, σχόλια. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης εξαιτίας της προβολής ακραίων θέσεων.

DW, dpa 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here