Βενιζέλος κατά κυβέρνησης: Φέρνει δύο μνημόνια μαζί!

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Νέα σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι φέρνει δύο μνημόνια, το μνημόνιο 3+ και το μνημόνιο 4 που φτάνει μέχρι το 2021, μια περίοδο που αφορά σε κάθε περίπτωση την επόμενη Βουλή, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος.  Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στα πρακτικά και το e-mail Xαρδούβελη. «Σας είχα πει ότι το e-mail Xαρδούβελη ήταν παιδική χαρά… Αυτή τη χαμένη παιδική χαρά του e-mail Xαρδούβελη σας την καταθέτω σήμερα στα πρακτικά».

Οπως είπε η κυβέρνηση φέρνει το μνημόνιο 3+ με μέτρα για την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2018 και το Μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021, που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση.  Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μέτρα για το χρέος, τα οποία εύχομαι να δοθούν, είναι υπεσχημένα και δεδομένα από το 2012.  Τότε μας δόθηκαν χωρίς πρόσθετα μέτρα, εφάπαξ.  Τώρα θα μας δοθούν σταδιακά και με μέτρα. Άρα η Βουλή ψηφίζει επί της αρχής και ένα διαρκές μνημόνιο, μετά το τέταρτο μνημόνιο, συνδεδεμένο με τη σταδιακή παραχώρηση παραμετρικών αλλαγών στο χρέος< υποστήριξε.

Δεν θα μιλήσω, κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης, για την πολιτική απαξίωση και τον ιδεολογικό ευτελισμό.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρευστοποιηθεί αξιακά και πολιτικά, δεν είναι σε στερεά κατάσταση.  Προσλαμβάνει το σχήμα του δοχείου, στο οποίο κάθε φορά εισέρχεται.  Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καλές-κακές, είχαν στερεά κατάσταση.  Μπορεί να είχαν χτυπήματα, ξυσίματα, ακρωτηριασμούς, να ήταν στρογγυλές ή να είχαν γωνίες, αλλά ήταν στέρεες.  Τώρα μιλάμε για την πολιτική των ρευστών.  Δε θα μιλήσω ούτε για την κυλιόμενη πολιτική απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού.

Θα ρωτήσω όμως, γιατί το κάνετε αυτό σε βάρος της χώρας;  Και γιατί το κάνετε κατ’ επανάληψη, με επίταση δόλου;  Μία φορά, το εγκληματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 με τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη.  Δεύτερη φορά, το 2016 με την παράταση της πρώτης αξιολόγησης, που κατέληξε στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, που σας είπε ότι δεν υπάρχει ονομαστικό κούρεμα για το χρέος, υπάρχει το συμπλήρωμα του «καταραμένου» PSI/OSI του 2012.  Προσκυνήσατε.  Τρίτη φορά τώρα, με την παράταση της δήθεν διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Και συνέχισε:

Αλλά, είδαμε ότι για το χρέος υπάρχει η ρήτρα Πεκίνου, ο κ. Τσίπρας είπε στο Πεκίνο, δεν θα εφαρμοστούν ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή.  Γιατί αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Γιατί το παιχνίδι με τη φωτιά μας έχει οδηγήσει τώρα στο να καιγόμαστε, όποια κίνηση και αν γίνει.  Άλλωστε, το νέο πολιτικό ιδεώδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δοθούν οι μικρές πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες είναι συνέχεια συμφωνημένη της παρέμβασης του 2012.

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο.  Υπάρχει μία αγωνιώδης στρατηγική παραμονής στην εξουσία,  όσο πάει, από μία κυβέρνηση που εμφανίζεται δήθεν ευρωπαϊκή και νομιμόφρων.  Όταν θα φτάσει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης, θα υπάρξει η ρήξη, η όξυνση, η αμφισβήτηση, η αντισυστημικότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να βρεθούν κάποιοι οπαδοί που θα αυξήσουν τη συσπείρωση την εκλογική του ΣΥΡΙΖΑ.  Γι’ αυτό αρχίζει το παιχνίδι με τους θεσμούς ξανά.

Διαβάζω ημιεπίσημες διαρροές από την κυβέρνηση, ότι ετοιμάζει αντισυνταγματικό δημοψήφισμα να εκφραστεί το εκλογικό σώμα επί της αρχής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ιδίως για το εκλογικό σύστημα.  Αυτό αντιβαίνει ρητά στο άρθρο 110 του Συντάγματος, στον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος, στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.  Ο λαός συμμετέχει ενεργά λόγω  των εκλογών που παρεμβάλλονται στη διαδικασία αναθεώρησης.

Κι επανάλαβε τα περί ανάγκης εκλογών και ήτττας του ΣΥΡΙΖΑ:

Η κοινωνία δεν μπορεί με μια τέτοια κυβέρνηση να υιοθετήσει το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα που χρειάζεται, δεν μπορεί να αποκτήσει την επιθυμία να κερδίσει το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο.  Μετά από εκλογές χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση, ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να μετάσχει, χωρίς να μπορεί να παρεμποδίσει ή να υπαγορεύσει τις εξελίξεις.  Αλλά δεν αρκεί να μιλάμε για εκλογές και κυβερνητικά σχήματα, χρειάζεται το εναλλακτικό σχέδιο.  Το εναλλακτικό σχέδιο υπάρχει, το παρουσιάζουμε, θα το συνθέσουμε πάρα πολύ σύντομα. Άλλωστε, χωρίς τις πολιτικές προϋποθέσεις που είπα, εκλογές και άλλη κυβέρνηση, χωρίς την κοινωνική προϋπόθεση μιας κοινωνίας που έχει μεταρρυθμιστικό πρόταγμα και χωρίς δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις, όλοι μιλάνε εύκολα περί ανάπτυξης αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί χρειάζεται και πολιτική βούληση και ιστορική συνείδηση αλλά και πεποίθηση ευθύνης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here