Βενιζέλος: Δεν έχει η κυβέρνηση τυπική αρμοδιότητα για αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Ωστόσο, όπως είπε, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Επισήμανε παράλληλα πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Όπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη περίπτωση την παραπάνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Επί της ουσίας, πρόσθεσε, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

Αναφορικά με το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος είπε πως η «διάλυση της Βουλής που εξαγγέλθηκε μετά την ήττα δεν γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα αλλά επειδή η Βουλή έχασε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος». Ο ίδιος έκανε λόγο για «δυσαρμονία» και σημείωσε πως κανονικά «πρέπει να παραιτηθεί και να ακολουθηθεί η διαδικασία της υπηρεσιακής», προσθέτοντας όμως ότι δυστυχώς αυτή η πρακτική έχει κατ’ επανάληψη ακολουθηθεί από το 1977 και μετά

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here