Βενεζουέλα: Πραξικοπηματική επιχείρηση ανατροπής Μαδούρο με χορηγία Τραμπ- Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους υπέρ της κυβέρνησης

Σε εξελιξη είναι επιχείρηση ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα με τις ευλογίες και την ευγενική χορηγία του Τραμπ. Το σχέδιο ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση, να αυτοανακηρύσσεται προσωρινός πρόεδρος της χώρας και τον Τραμπ να σπεύδει να τον αναγνωρίσει.  

Αμεση ήταν η αντίδραση του Μαδούρο, ο οποίος κατήγγειλε την πραξιμοπηματική παρέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα και κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ειρήνη και την σταθερότητα στη χώρα με μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στην οποία μίλησε.

«Η ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατευθύνει μια επιχείρηση για να επιβάλει μέσω πραξικοπήματος μια κυβέρνηση μαριονέτα για τα συμφέροντά της», τόνισε.

Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

https://twitter.com/NicolasMaduro/status/1088164387226075141

 

Αυτοανακήρυξη σε απευθείας μετάδοση

Από το πρωί δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους του Καράκας, αλλά και σε άλλες πόλεις, κατά της κυβέρνησης Μαδούρο σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν τον πρόεδρο της χώρας. Στενοί σύμμαχοι είναι, φυσικά, η Ουάσιγκτον, αλλά και χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία.

Κεντρικό πρόσωπο των ημερών είναι ο Χουάν Γουαϊδό, πρόεδρος της Βουλής της χώρας, ο οποίος έπραξε τα όσα είχε… υποσχεθεί τις προηγούμενες ημέρες και αυτοανακηρύχθηκε σήμερα σε προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δηλώνοντας ότι θα κρατήσει το αξίωμα αυτό μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές στη χώρα.

Ο 35χρονος βουλευτής ορκίστηκε μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του σε μία κίνηση ξεκάθαρα επιθετική απέναντι στον Νικολάς Μαδούρο και την κυβέρνησή του. Σημειώνεται ότι ο Μαδούρο έχει επανεκλεγεί για νέα θητεία στις εκλογές της 11ης Ιανουαρίου και ανέλαβε μόλις πριν από μερικές ημέρες εκ νέου τα καθήκοντά του. Την εκλογική του νίκη δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, η οποία δεν συμμετείχε στις εκλογές, ενώ πρόσφατα η Εθνοσυνέλευση (την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση) χαρακτήρισε «παράνομο» τον πρόεδρο Μαδούρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here