Βενεζουέλα: Κινητοποίηση αντιπολίτευσης κατά Συντακτικής-συλλήψεων

Για την Πέμπτη, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, ανέβαλε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας την διαδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας που οργανώνει μετά τη σύλληψη δύο ηγετικών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης. «Προσοχή: η πορεία εναντίον της Συντακτικής Απάτης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ημέρα που η δικτατορία έχει την πρόθεση να ‘εγκαινιάσει’ την απάτη», ανακοίνωσε το βράδυ μέσω του twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου (Εθνοσυνέλευσης) Φρέντι Γκεβάρα.

 Έπειτα από έκκληση αντιτσαβιστών ηγετών (αντιπάλων του Ούγκο Τσάβες, προέδρου από το 1999 μέχρι τον θάνατό του το 2013), οι αντιπολιτευόμενοι επρόκειτο να διαδηλώσουν στο Καράκας για να καταγγείλουν τον «αθέμιτο», σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτήρα αυτής της «υπερεξουσίας» που θα χαράσσει επ’ αόριστον την πορεία της Βενεζουέλας. Η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των εργασιών αυτής της συνέλευσης, η έδρα της οποία θα είναι το κοινοβούλιο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση.
Ο Χούλιο Μπόρχες, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, ανακοίνωσε ότι η Εθνοσυνέλευση θα συνεχίσει παρ’ όλα αυτά να συνεδριάζει. Μια συνεδρίαση της προβλεπόταν άλλωστε να πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.

Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, τα οποία εξελέγησαν την Κυριακή σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίσθηκε από αιματηρά επεισόδια, πρόκειται να αρχίσουν τις εργασίες τους σε πλαίσιο ισχυρών εντάσεων με τις ΗΠΑ το οποίο ενισχύθηκε από τις πολυάριθμες διεθνείς καταδίκες μετά τη σύλληψη δύο προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Ο Λεοπόλντο Λόπες, 46 ετών, ιδρυτής του κεντρώου – κεντροαριστερού κόμματος Voluntad Popular (Λαϊκή Βούληση) και ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, 62 ετών, επικεφαλής της κεντροαριστερής «Ατρόμητης Λαϊκής Συμμαχίας» συνελήφθησαν μέσα στη νύκτα στα σπίτια τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ. Αμφότεροι είχαν ήδη φυλακιστεί και είχαν πρόσφατα τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεώρησε «προσωπικά υπεύθυνο» τον ομόλογό του της Βενεζουέλας για την κατάσταση των δύο αντιπολιτευομένων και καταδίκασε «τις ενέργειες της δικτατορίας του Μαδούρο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here