Βενεζουέλα: Ικανοποιητική συμμετοχή στις εκλογές παρά την αποχή της αντιπολίτευσης-Συνεχίζεται η βία-Δέκα οι νεκροί μόνο χθες

Λίγο πάνω από 8 εκ. ψηφοφόρων, δηλαδή το 41,5% των εγγεγραμμένων, προσήλθε στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση,σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλα, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τα 7,6 εκ.  που προσήλθαν στην άτυπη κάλπη της Αντιπολίτευσης στις αρχές Ιουλίου.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο,κέρδισε το στοίχημα και τις εντυπώσεις, καθώς θα είναι περισσότεροι οι πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης, γεγονός που αποτελεί εκ των πραγμάτων ήττα της τακτικής της αντιπολίτευσης να καλέσει σε αποχή από τις κάλπες.

Σημειώνεται ότι στις προεδρικές του 2012, ο Ούγκο Τσάβες είχε πάρει περίπου 8,2 εκατομμύρια ψήφους. Το 2013 ο Μαδούρο κατάφερε να συγκεντρώσει λίγο πάνω από 7 εκατομμύρια, ενώ στις βουλευτικές του 2015 το κυβερνών κόμμα δεν ξεπέρασε τα 5,5 εκατομμύρια ψήφους.

Στόχος της Συντακτικής Συνέλευσης είναι η σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και η αντικατάσταση της Βουλής, η οποία από τις εκλογές του 2015 βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αντιπολίτευσης.

Η Αντιπολίτευση, η οποία δεν αναγνώρισε τη διαδικασία δηλώνει ότι συνεχίζει τις διαδηλώσεις. Βία και νεκροί σφράγισαν την εκλογική διαδικασία της Κυριακής με τουλάχιστον 10 νεκρούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, μόνο από τον Απρίλιο ξεπερνά πλέον τους 110.

ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τον Μαδούρο να μην προχωρήσει στις εκλογές που ουσιαστικά καταργούν την παρούσα Βουλή, απειλώντας με οικονομικές κυρώσεις.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, που δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές. Μεταξύ αυτών, η Κολομβία, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, το Περού, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here