Βέμπερ: Αν εκλεγώ, ξεχάστε την Τουρκία στην ΕΕ

Αν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν θα επιδιώξει να κλεισουν οριστικα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Βέμπερ ανακοινωσε στις αρχές της προηγουμενης εβδομάδας  την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής.

Σε αντίθεση με τον νυν πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ποτέ δεν υποστήριξε την διακοπή της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι απόλυτος:

«Εάν οι πολίτες της ΕΕ εκλέξουν το ΕΛΚ και εμένα, θα ταχθούμε υπέρ της λήξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπέρ της μετάβασης σε διαπραγματεύσεις για μία απλώς εταιρική σχέση».

Στην ίδια συνέντευξη, ρωτήθηκε ποια θα ειναι η στάση του προς τον Ουγγρο πρωθυπουργό που προέρχεται απο «αδελφό» κομμα αλλα τους δυσαρεστεί με τη στάση του στο προσφυγικό

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση, καμία ειδική μεταχείριση, μόνον και μόνον επειδή  είναι μέλος του ΕΛΚ», είπε ο Βέμπερ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να συζητήσει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος, για να αποφύγει τις διαδικασίες παραβίασης Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα πρέπει να επιδείξει πρόθεση συμβιβασμού και να προτείνει λύσεις, εμφανιζόμενος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα του ανακοινώσει τις θέσεις του και που θα αποφασίσει πώς θα ψηφίσει.»

Υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας τάσσεται σε μόνιμη βάση ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας την «σημαντικό βήμα», όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την Σύνοδο του ΕΛΚ στα μέσα της εβδομάδας στη Βιέννη.

Eχουμε πάντως αρκετούς μήνες ακόμη μέχρι τις  «εκλογές» προέδρου τη Κομισιον και δεν έχουμε εικονα άλλων υποψηφίων, ούτε ειναι σαφής η στάση που θα τηρήσει η  Μέρκελ αλλά και ο Μακρόν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here