Βελκουλέσκου: Πλήρης εφαρμογή περικοπών σε συντάξεις, αφορολόγητο αλλά και μείωση πλεονασμάτων, ελάφρυνση χρέους

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ-Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ

Την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων, όπως αποκαλεί η ίδια κατ ευφημισμό, τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, επισήμανε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, σημειώνοντας ότι το συνταξιοδοτικό έλλειμμα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ταυτόχρονα επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί  να είναι μεγαλύτερα του 1,5% και ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Από το βήμα συνεδρίου του Economist χαρακτήρισε καίριας σημασίας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η δημοσιονομική πολιτική βασίστηκε σε πολύ υψηλούς φόρους.

Εκτίμησε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται πλέον είναι πιο αναπτυξιακά φιλικές και δημιουργείται ο χώρος για μείωση των φόρων και αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης.

 Σε ό,τι αφορά το χρέος εμφανίστηκε βέβαιη ότι ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς» υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμφωνήσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε συμφωνία επί της αρχής, που δεδομένων των συνθηκών είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Η λύση για το χρέος πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικές παραδοχές. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «τρέξει» πλεονάσματα άνω του 1,5% μεσομακροπρόθεσμα και να επιτύχει ανάπτυξη άνω του 1%» επανέλαβε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here