Βέλγος φοιτητής πέθανε από μακαρονάδα πέντε ημερών

Αντικείμενο διεθνούς μελέτης έγινε η περίπτωση ενός άτυχου 20χρονου φοιτητή που έφαγε κάτι «ξεχασμένα» μακαρόνια και πέθανε  6-8 ώρες μετά την κατανάλωσή τους

H υποθεση ειναι παλιά (2008) και η σχετικη έρευνα δημοσιεύθηκε πέρσι, αλλά το θεμα ανανεώθηκε επειδή ανέβασε μια συζήτηση για σπάνια περιστατικά  στο you tube βρετανός γιατρός. Στη συζητηση σχεδόν κανείς δεν έδειξε ιδιαιτερη συμπάθεια για το νεαρό θεωρώντας «μεγάλη βλακεία να τρως μακαρονάδα πέντε ημερών», ομως η αληθεια είναι ότι αυτό που σκότωσε το φοιτητή δεν ειναι τόσο ξεκάθαρο και θα μπορουσε ίσως να τον είχε σκοτώσει ακόμα κι αν τα μακαρόνια ήταν μόνον  2 ημερών ή αν είχε φάει κακομαγειρεμένο ρύζι. (Και εν πάση περιπτώσει -για να ειμαστε ειλικρινείς- πολλοί κάνουμε βλακείες και στα 20 και στα 50 και όταν χάνεται μια ζωή, ειδικά ενος νέου ανθρώπου,  καλό είναι να ειμαστε σεμνοί στην άμεση ή έμμεση κριτική)

Από την ίδια αιτία εξάλλου είχαν δηλητηριαστεί 23 βρέφη σε νεογνολογικη κλινικη του Λονδίνου το 2014 και τα 3 δυστυχώς υπέκυψαν απο σηψαιμία -ο βάκιλος βρισκοταν στη βρεφική τροφή που τους χορηγείτο ενδοφλεβιως.

Ο νεαρός είχε  όντως τα μακαρόνια πέντε μέρες στην κουζίνα, τα ζέστανε στο φουρνο μικροκυμάτων, τα έφαγε, πήγε μετά στο γυμναστήριο και εκεί μέσα σε μισή ώρα άρχισαν ξαφνικά εμετοί και διάρροια. Γυρισε σπιτι και οι εμετοι με τη διάρροια συνεχιστηκαν. Οταν μετά απο κάποιες ώρες πίστεψε ότι το στομάχι και το έντερό του ηρέμησαν, έπεσε εξαντλημενος να κοιμηθεί και δεν ξύπνησε ποτέ. Βρέθηκε νεκρός την άλλη μέρα το πρωί από τους γονείς του, που ειπαν ότι το παιδί τους δεν είχε πάρει κανένα φάρμακο και νομιζε ότι ήταν μια απλή τροφική δηλητηρίαση, απο τις εκατοντάδες χιλιάδες που συμβαίνουν (και ξεπερνιώνται) κάθε μέρα σε αυτό τον κοσμο.

Συμφωνα με τα ευρήματα των ειδικων δεν ειναι απολυτα σαφής η αιτία θανάτου του νεαρού, όμως κατά πάσα πιθανότητα πέθανε επειδή στα μακαρόνια αναπτύχθηκε ενας εν δυνάμει επικινδυνος  βάκιλος (Bacillus cereus) που μπορεί να αναπτυχθεί και στο κακομαγειρεμένο ρύζι και σε πολλά άλλα τρόφιμα αν εκτεθούν επί ημέρες. Στο ρύζι μπορει να προϋπάρχει μάλιστα και αν είσαι άτυχος, δεν μπορείς να αποφύγεις την δηλητηρίαση, επειδή ο βάκιλος είναι ανθεκτικός και σε βράσιμο μιας ώρας! Πιο επικινδυνο (αν το ρύζι ειναι μολυσμένο) θεωρείται τα τηγανητό ρύζι, ειδικά αν  καταναλωθεί μετά απο πολλή ώρα (όχι πολλές μέρες, ώρες)

Συνήθως όμως  προκαλεί απλώς εμετό και διάρροια, εν γένει δηλαδή μια ήπια ή «βατή» δηλητηρίαση. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (άγνωστο για ποιο λόγο) προκαλεί οξεία ηπατική ανεπάρκεια -δηλαδή εξοντώνει το συκώτι. Σε πέντε βρέφη που είχαν μολυνθεί απο την βρεφική τροφή του νοσοκομειου σε νεογνική κλινικη, είχε προκαλέσει σηψαιμία όπως προαναφέρουμε.

Σε γενικές γραμμές τα μακαρόνια είναι σκοπιμο να τρώγονται μέσα σε 2 μέρες το πολύ, όπως και το μαγειρεμένο ρύζι

Τα μαγειρεμένα τρόφιμα  πρέπει εν τω μεταξυ να φυλάσσονται στο ψυγειο και να μη μενουν εκτεθειμένα σε θερμοκρασίες δωματίου -χωρίς κι αυτό δυστυχώς να ειναι απολυτο, μια που τύποι του βακίλου αυτου ειναι ανθεκτικοί και στο ψύχος. Στο ψύχος όμως τουλάχιστον δεν αναπτύσσονται αλματωδώς

Δεν μπορείς να καταλάβεις απο την όψη ή τη μυρωδιά του τροφίμου την ύπαρξη του συγκεκριμένου βακίλου

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here