Βασιλική Αγγέλου: «Διαβάζω για τους Άλλους».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το Δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε με σκοπό τα μέλη της να διαβάζουν βιβλία σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αρχικός στόχος της ομάδας ήταν η ηχογράφηση βιβλίων για τυφλούς ώστε να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Βιβλιοθήκης ο Φάρος. Mιλάμε με την Βασιλική Αγγέλου, υπεύθυνη ΜΜΕ για το «Διαβάζω για τους
Άλλους».

– Οι στόχοι;

Στην πορεία οι στόχοι πολλαπλασιάστηκαν και πλέον οργανώνουμε σταθερές ζωντανές αναγνώσεις σε εβδομαδιαία βάση σε γηροκομεία, ορφανοτροφεία και νοσοκομεία. Μας ενδιαφέρει να οργανώσουμε σύντομα αναγνώσεις και σε κλινικές τετραπληγικών (για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο), αλλά και σε Φυλακές για άτομα τα οποία είναι αναλφάβητα και δεν ξέρουν ανάγνωση.
Γενικότερα, όσο οι εθελοντές μας πληθαίνουν σε αριθμό, ιδέες και ευαισθητοποιήσεις, αντίστοιχα πληθαίνουμε κι εμείς τις δράσεις ανάγνωσης που οργανώνουμε.

– Σε ποιούς απευθύνεται;
Οι δράσεις ανάγνωσης απευθύνονται κυρίως σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να απολαύσουν μόνοι τους τη χαρά της ανάγνωσης. Στο σημείο αυτό επεμβαίνουν οι εθελοντές μας για να τους διαβάσουν αυτοί. Μότο μας είναι: «Για να μπορούνε όλοι να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με την φωνή μας…»

– Που αναπτύσσετε δράσεις;
Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε εβδομαδιαίες αναγνώσεις στο Γηροκομείο Πειραιά και αναμένουμε να εγκριθούν οι δράσεις μας από τα Διοικητικά Συμβούλια του: Γηροκομείου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων, στο Γηροκομείο Sofos. Επίσης συζητάμε για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού. Καθημερινά ωστόσο ερχόμαστε σε επαφή με διοικήσεις και άλλων ιδρυμάτων προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις δράσεις μας και να δούμε πώς θα συνεισφέρουμε διαβάζοντας στους ανθρώπους που φιλοξενούν.
διαβαζω για αλλουσ
– Πώς εκπαιδεύονται οι εθελοντές;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι εκπαίδευσης όσον αφορά το κομμάτι της ανάγνωσης. Οργανώνουμε όμως τώρα σιγά σιγά εσωτερικά σεμινάρια ορθοφωνίας και λογοθεραπείας για τους εθελοντές αυτούς. Επίσης για την βασική ομάδα οργανωτικής υποστήριξης ήδη έχουν ξεκινήσει συνεδρίες personal coaching προκειμένου να υποστηριχτούν τα άτομα αυτά, τα οποία έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό εθελοντών και ξοδεύουν πολλές ώρες εθελοντικές οργάνωσης. Ταυτόχρονα έχουν προγραμματιστεί 2 ομαδικά σεμινάρια coaching μέσα στους επόμενους δύο μήνες για τους υπόλοιπους εθελοντές μας, οι οποίοι συμμετέχουν σε δράσεις ανάγνωσης ή οργάνωσης για το Διαβάζω για τους Άλλους.

Τέλος, θα ξεκινήσουμε άμεσα σεμινάρια αυτοσχεδιασμού σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση προκειμένου και να δεθούμε ως ομάδα αλλά και να κερδίσουμε τα εργαλεία αυτά που είναι απαραίτητα για να μπορούμε καλύτερα να αντεπεξέλθουμε στις ζωντανές αναγνώσεις.

-Αν δε διαβάζει σωστά;

Πάντως ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι δεν έχει την κατάλληλη άρθρωση ή υπομονή για να διαβάζει βιβλία σε άλλους, αλλά ωστόσο εμπνέεται από τη δράση μας, μπορεί να μας βοηθήσει σε θέματα οργανωτικά. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί στο δίκτυο Εθελοντών του Διαβάζω για τους Άλλους πολλοί παιδοψυχολόγοι, ψυχολόγοι, παραμυθούδες και άλλοι επαγγελματίες που μας βοηθούν συστηματικά να οργανώσουμε τις δράσεις μας και μας υποστηρίζουν στο να τις εφαρμόζουμε κυρίως όσον αφορά τις δράσεις με παιδιά.

Πως σας βρίσκουμε;

Όποιος εμπνέεται από το Δίκτυό μας, μπορεί να μας βρει στην ιστοσελίδα μας www.giatousallous.gr, όπου υπάρχει και σχετική φόρμα εθελοντών, και στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/giatousallous
Μια φορά το μήνα οργανώνουμε και συναντήσεις εθελοντών ώστε να γνωρίσουμε τα νέα μέλη μας και να οργανώνουμε την πορεία των δράσεών μας. Επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μάη.

-Στόχος σας η ηχογράφηση βιβλίων ώστε να ενισχυθεί η ακουστική βιβλιοθήκη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών;

Αν και με τον καιρό οι δράσεις ανάγνωσης που οργανώνουμε έχουν επεκταθεί, κύριος στόχος του Δικτύου μας από την αρχή ήταν η ηχογράφηση βιβλίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Βιβλιοθήκης Ο Φάρος. Στα ειδικά διαμορφωμένα στούντιο του Πανελληνίου Συνδέσμου, οι εθελοντές ηχογραφούν βιβλία για την ακουστική βιβλιοθήκη.

Στόχος μας είναι μέσα από χορηγίες να εξοπλίσουμε στούντιο ηχογράφησης στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα ώστε να συμμετέχουν στην ηχογράφηση βιβλίων και εθελοντές από άλλες πόλεις και να παράγονται σε σταθερή ετήσια ροή, όσο το δυνατόν περισσότερα ακουστικά βιβλία για τους τυφλούς.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here