Bάσω Κιούση: «Αναβιώνει η διαδρομή του Μονοπατιού του Αιγαία»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού είναι μια πολιτιστική εταιρία  που φέτος κλείνει τα 15 χρόνια δημιουργίας της. Συνεργάζεται με την Περιφέρεια ,τους Δήμους , διάφορους συλλόγους, φορείς  και την Πρωτ/θμια και Δευτ/μια Εκπαίδευση. Σκοπός της είναι  η έρευνα, καταγραφή, ανάδειξη  και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τεχνών και του  περιβάλλοντος.

Διοργανώνει εκδηλώσεις με αφορμή διάφορα επίκαιρα κοινωνικά θέματα .Έχει ψηφιοποιήσει αυθεντικό υλικό τοπικής ιστορίας και επίσης έχει συλλογή αυθεντικού λαογραφικού υλικού (έπιπλα ,αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργαλεία, φωτογραφίες) .Φιλοξενεί εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς, λαογράφους, λογοτέχνες, μελετητές κ.α.  για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Επίσης  το ΕΚΤ&Π έχει εκδώσει βιβλία με θέμα την λαογραφία, τις τέχνες την υγιεινή διατροφή καθώς και παιδικά βιβλία και cds. Μιλάμε με την υπεύθυνη του Κέντρου Βάσω Κιούση.

-Που εδρεύει και σε τι στοχεύει;

Με έδρα της το Κορωπί δραστηριοποιείται στα Μεσόγεια ,την Ραφήνα και την Λαυρεωτική. Στοχεύει α) στην προβολή της Τοπικής Ιστορίας β) στη διοργάνωση πολιτιστικών περιηγήσεων σε μνημεία που βρίσκονται μέσα στη φύση και χάνονται και γ) διοργανώνει  εκπ/κα προγράμματα για την νέα γενιά (μαθητές, σπουδαστές κ.ά) για ν’ αναζητήσει μέσ’ απ’ αυτά τις ρίζες της, να χτίσει το μέλλον της στην περιοχή μας που έχει δραματικά αλλάξει…..Η βιωματική επαφή με την περιοχή και την Τοπική της Ιστορία αναδεικνύεται και προβάλλεται με στόχο να συνειδητοποιήσουν κυρίως οι νέοι  τη σύνδεση/γεφύρωση  στοιχείων του παρελθόντος με την καθημερινή τους ζωή και την αξία διατήρησης της παράδοσης .Αυτό επιδιώκεται να επιτευχθεί με τις περιηγήσεις, οι οποίες αποτελούν δυναμικές μορφές που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με άλλες δράσεις ώστε να χτίζουν γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

-Τι δράσεις έχετε αυτό τον καιρό;

Εκπαιδευτικά Προγράμματα:

α)για τα Τοπικά Προϊόντα (κρασί ,λάδι ,μέλι, ψωμί)

β)Κηπουρική για παιδιά

γ)κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων

δ)η ζωή των Μεσογειτών άλλοτε(ασχολίες- παλία επαγγέλματα-ασχολίες των γυναικών-διασκέδαση-φορεσιές-εργαλεία καλλιέργειας του αμπελιού- οικιακά σκεύη)

ε) παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια

στ )υγιεινή διατροφή

Πολιτιστικές Περιηγήσεις

σε Ραφήνα (Οχυρό, Ρέμα Βαλανάρης – Νερόμυλοι και λιμάνι –παραλίες) , Πικέρμι (παλαιοντολογικό μουσείο) ,Μαραθώνα ,Λαύριο και ειδικά προγράμματα για σχολεία

Εκδόσεις λευκωμάτων-βιβλίων Τοπικής Ιστορίας

α)Κύμη –Κούμη-Κούμα (η μετανάστευση των Κυμαίων σε Ελλάδα και εξωτερικό σύνδεση με Διασταύρωση Ραφήνας και Καμάριζα Λαυρίου)

β) Αραφηνίδαι Αλαί ( το λιμάνι της Ραφήνας  και οι γύρω παραλίες)

-Σχεδιάζετε την χάραξη της  Σφηττείας Οδού ή Μονοπάτι του Αιγέα; Τι απόσταση είχε και τι λέει η μυθολογία για αυτό;

Σχεδιάζουμε την χάραξη και την αναβίωση της διαδρομής του Μονοπατιού του Αιγαία σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα και υπό την καθοδήγηση της Αρχαιολογίας  Ανατ. Αττικής.Η απόσταση της διαδρομής του είναι συνολικά 52 χιλιόμετρα θεωρείται ο  συντομότερος δρόμος που συνδέει την Ακρόπολη με το Σούνιο .Η αρχή του δρόμου  βρισκόταν στην οδό Τριπόδων και καταλήγει στο Σούνιο περνώντας μέσα από ιστορικά σημεία όπως την Πύλη του Ανδριανού και διασχίζοντας τις αρχαίες πόλεις Σφηττός (Κορωπί), Αγνούντα και Μυρινούντα (Μαρκόπουλο) ,Κεφαλή (Κερατέα) και Μαρώνεια (Καμάριζα). Κατά την μυθολογία λέγεται  ότι  ο Αιγαίας πέρασε απ΄ αυτό τον δρόμο για να καταλήξει στο Σούνιο όπου περίμενε τον γιό του Θησέα να επιστρέψει από την Κρήτη όπου είχε πάει να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Κατά  την Κλασική εποχή ,το Σούνιο και το Λαύριο είχαν μετά την Αθήνα μεγάλη σημασία για την Αττική. Το Σούνιο ήταν το σύμβολο κυριαρχίας των Αθηνών στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα ,ενώ το Λαύριο  λόγω των μεταλλείων ήταν η πηγή της ισχύος της .Εξ αιτίας αυτής της σπουδαιότητας  ο δρόμος αυτός συνέδεε τις δύο περιοχές με την Αθήνα.

-Στα προγράμματά σας και η οργάνωση βιωματικού εργαστηρίου με τα είδη πετρωμάτων και φυτών που υπάρχουν στην περιοχή;

Σχεδιάζουμε μαζί με τα Εκπαιδευτήρια  Γείτονα την διοργάνωση βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος με τα πετρώματα και τα φυτά της περιοχής γιατί όπως είναι γνωστό ο Υμηττός και η γύρω περιοχή έχει ποικιλόμορφη βλάστηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

-Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής γινόταν και η πομπή των Αρκτείων ; Τι ήταν αυτό;

Τα πλούσια αναθήματα που βρέθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο αποδεικνύουν τη λατρεία της Αρτέμιδας ως θεάς της φύσης, κουροτρόφου, προστάτιδας των παιδιών, καθώς και των μικρών ζώων. Μια μεγαλοπρεπής πομπή (θεωρία) ξεκινούσε κάθε 5 χρόνια από την Ακρόπολη για να γιορτάσει τα Βραυρώνια στο ιερό της θεάς, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτός από τις θυσίες πραγματοποιούνταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες, καθώς και αρματοδρομίες. Σημαντική στιγμή της γιορτής ήταν η τελετή των αρκτείων στην οποία έπαιρναν μέρος τα νεαρά κορίτσια, πριν φθάσουν στην ηλικία της ήβης. Οι παρθένες, που ονομάζονταν άρκτοι, έπαιρναν υποχρεωτικά μέρος στην τελετή των Βραυρωνίων, που γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια και πετούσαν τα παιδικά τους παιχνίδια.

-Σκοπεύετε να το αναβιώσετε;

Ναι ,ύστερα από πρόταση του κ. Ελευθέριου Γείτονα θα αναβιώσουμε  την διαδρομή με κατάληξη  την Βραυρώνα όπου θα συγκεντρώσουμε παιχνίδια για να τα χαρίσουμε σε παιδιά που τα  στερούνται.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here