Βασιλική Διαμαντή: «Οι φύλακες της λίμνης»  

  

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ  

Δυο ζωές που δέθηκαν με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας και ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούν. «Η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ». Κι ο έρωτας έγινε η θρυαλλίδα  για μια μεγάλη αποκάλυψη… Δυο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, θύματα της Ιστορίας και του πολέμου, θα συναντηθούν στην κορυφή του Χαλεάκαλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης, και θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ζωής τους αναζητώντας το σημείο που τους ενώνει.Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κυνήγησε το όνειρο με τέτοιο ζήλο που τον έφερε μέχρι τα πιο εξωτικά μέρη της Αμερικής.  Από την απόλυτη φτώχεια στη χλιδή, από τη μοναξιά της ξενιτιάς στον έρωτα, από την νοσταλγία της πατρίδας στην επιστροφή.Ο άλλος, άγνωστο από πού… Χωρίς οικογένεια, γονείς,  πατρίδα, αναμνήσεις. Λευκή σελίδα η ζωή του μέχρι την ημέρα της συνάντησης τους…Όμως η Ιστορία έχει κρυφές σελίδες, όχι λευκές. Ξεδιπλώνουν μαζί τις σκοτεινές πτυχές, χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γίνονται Φύλακες της Ιστορίας της Ηπείρου και της λίμνης της, ζωντανεύοντας  μνήμες, με μάρτυρες  τα ζωντανά στοιχειά που κρύφτηκαν στον βυθό της… Μιλάμε με τη Βασιλική Διαμαντή συγγραφέα τοιυ βιβλίου «Οι φύλακες της λίμνης», εκδόσεις Ωκεανός. 

 -Από πού εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

Το βιβλίο μου το εμπνεύστηκα από τη ζωή ενός έλληνα μετανάστη στην  Αμερική. Ήταν τυχαίο ή μοιραίο να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος στον δρόμο μου και να μου διηγηθεί την ιστορία του. Συγκλονίστηκα με το περίπλοκο ταξίδι της ζωής του και προσπάθησα να τα αποτυπώσω στο χαρτί. Προσπάθησα, γιατί ο συγγραφέας ακόμα και σε μια αληθινή ιστορία, ανοίγει παραθυράκια για να αποδράσει προς τον μύθο.

-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες τους οποίους θα θέλατε να επικοινωνήσετε μέσα από το βιβλίο;

Τα παιχνίδια της μοίρας στις ζωές των ανθρώπων, αν δυο άνθρωποι πρέπει να συναντηθούν έχει φροντίσει η μοίρα να τους δέσει με μια αόρατη κλωστή, «η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ».  Καμιά φορά η συνάντηση γίνεται  με τόσο μαγικό τρόπο που μας κάνει να σκεφτούμε ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια! Κι όμως, στην αληθινή ζωή, γίνονται… Τα παιχνίδια της Ιστορίας και οι επιπτώσεις τους στη ζωή ενός  απλού ανθρώπου, όπως ο πόλεμος με τους Γερμανούς το ’40, η Κατοχή, τα ολοκαυτώματα στα χωριά της Ηπείρου, ο διωγμός των Εβραίων και το ξεκλήρισμά τους στο Άουσβιτς, ο Εμφύλιος, η χούντα, η μετανάστευση για δουλειά. Η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων που τα έζησαν, πως γλύτωσαν από το θάνατο και ποια ήταν η μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Πως ήταν η επόμενη μέρα, για παράδειγμα, ενός ανθρώπου που επέζησε του Άουσβιτς; Η τεράστια επιθυμία του ανθρώπου να τα καταφέρει όταν γκρεμίζεται το σύμπαν γύρω του, ακόμα κι όταν τον παλεύει το παρόν εκείνος ελπίζει και γραπώνεται από το μέλλον. Πέφτεις, σηκώνεσαι, και οι μάχες συνεχίζονται…

-Οι ήρωές σας  είναι δυο άντρες;

Δύσκολο εγχείρημα η σκιαγράφηση της ζωής δυο αντρών από γυναικείο χέρι, δεν ξέρω αν το πέτυχα, είναι πλέον στην κρίση των αναγνωστών. Πονεμένοι κι οι δυο από τη ζωή και την Ιστορία που κόλλησε σαν βδέλλα πάνω τους. Ο ένας ευαίσθητος και ερωτεύσιμος, ο άλλος ρεαλιστής και μοναχικός, κι οι δυο όμως μαχητές της ζωής, με ελεύθερο πνεύμα, τολμηροί και έτοιμοι για κάθε ρίσκο. Τα υπόλοιπα στο βιβλίο…

-Θυμίζει κινηματογραφική ταινία το βιβλίο σας…

Πάντρεμα της λογοτεχνίας με την κινηματογραφική πλοκή, και ελπίζω να το κατάφερα. Ταξιδιάρικο, στον χρόνο και στον χώρο, από την Ήπειρο μας πάει στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και στη Χαβάη.

-Αισθάνεστε συγγραφέας;

Το «συγγραφέας» από μόνο του είναι βαρύς τίτλος, δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να τον χρησιμοποιώ. Παρόλα αυτά, θα απαντήσω με τον δικό μου τρόπο. Σαν άνθρωπος, είμαι δύσκολη στις επιλογές μου, παθιασμένη, ασυμβίβαστη, έχω λίγο το αντάρτικο και τη διάθεση για ανατροπή μέσα μου,  και ευαίσθητη στο φουλ, γνήσιο καρκινάκι… Υπηρετώ τον άνθρωπο και από διαίσθηση ψυχογραφώ μέσα από τα μάτια την ψυχή του.

 

 

 

-Τα μυστικά της συγγραφής;

Το πάθος, η αγάπη για τη ζωή, η δύναμη του έρωτα, λίγη τρέλα και η διάθεση για μια καθημερινή απόδραση από την πραγματικότητα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here