Γ. Βασιλειάδης: Στην Ελβετία έβγαλαν παράνομα 70 δις, ίσο με το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ

Σε 60 – 70 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 1/3 του ΑΕΠ, είναι οι αφορολόγητες καταθέσεις Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα προς τις ελβετικές τράπεζες. Αυτό εκτίμησε  ο γενικός γραμματέας  Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο Κόκκινο, για τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά της Διαφθοράς.

Η εκτίμηση πως το παράνομα διακινούμενο χρήμα μέσω της UBS και άλλων παρομοίων λιστών με τη λίστα Μπόργιανς είναι, όπως υπολογίζεται πως ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 του ΑΕΠ βρίσκεται στις ελβετικές τράπεζες, περίπου 60 – 70 δις , το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου έφυγε από τη χώρα αφορολόγητο.

Ο κ. Βασιλειάδης μίλησε για την έρευνα των εισαγγελέων και πως τα χρήματα έβγαιναν από τη χώρα, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι «πως μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα που είχαν αναπτύξει μηχανισμούς με τους οποίους παραβίαζαν την κείμενη νομοθεσία και βοηθούσαν τη διακίνηση βρώμικου χρήματος. Αυτό το κομμάτι της τραπεζικής UBS μας ενδιαφέρει».

Και πρόσθεσε: «Υπολογίζεται πως ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 του ΑΕΠ βρίσκεται στις ελβετικές τράπεζες, 60 – 70 δις , το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου έφυγε από τη χώρα αφορολόγητο. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε το 2018, που θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα αρχεία της Ελβετίας».

Σημείωσε πως υπάρχει πλέον σταθερή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πως είναι αυτονόητο πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ήδη έχουν αρχίσει και πληρώνουν, είπε, όπως ο κ. Μπόμπολας. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει για τα φορολογικά να μπουν φυλακή, αλλά να πληρώσουν τα νόμιμα.

Αναφερόμενος στις εφόδους στα σπίτια γνωστών επιχειρηματιών, είπε πως είναι αυτονόητες τέτοιες ενέργειες.  «Δε μπορεί να πανηγυρίζουμε τα αυτονόητα, το ότι γίνεται έρευνα στην οικονομική ελίτ. Και προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε υποθέσεις που έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία. Η όλη ιστορία εντάσσεται στην υπόθεση των θαλασσοδανείων. Όλα αυτά ελέγχονται και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και από τους εισαγγελείς. Είναι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος εκείνης της εποχής στο στόχαστρο. Και το ζήτημα είναι ότι όχι μόνο να ρίξουμε φως σε αυτές τις υποθέσεις, αλλά το πως θα πάρουμε μέτρα να μην ξαναγίνουν αυτά».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here