Βαρουφάκης: Το ευρώ είναι βαρετό αισθητικά- Σε οριακό σημείο η Ευρώπη

ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΜΕΣΣΙΝΗΣ

Τους λόγους για τους οποίους το ευρώ είναι καταδικασμένο, τουλάχιστον από αισθητική σκοπιά, εξηγεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιανης Βαρουφάκης, στην ομιλία του στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που έγινε στη Μόσχα την Πέμπτη, σύμφωνα με την The Art Newspaper.

«Παρτε ένα χαρτονόμισμα του ευρώ και παρατηρήστε το», είπε στο κοινό κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας με αναφορές από τον Πικάσο στον Κ. Γαβρά. «Κοιτάξτε το αισθητικά. Τι βλέπετε; Ένα βαρετό σχέδιο.» Τα χαρτονομίσματα δεν  απεικονίζουν πραγματικές γέφυρες ή αψίδες, αλλά τα πονήματα της φαντασίας κάποιου καλλιτέχνη δεύτερης κατηγορίας » είπε, επειδή τα μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το ποιανών οι πολιτιστικοί θησαυροί θα πρέπει να εμφανίζονται στα χαρτονομίσματα.

Ωστόσο, χειρότερη ίσως και από την τέχνη που δημιουργήθηκε από μια επιτροπή,  είπε ο Γ. Βαρουφάκης  είναι η προσπάθεια που καταβάλουν γραφειοκράτες και μεγάλες επιχειρήσεις να οικειοποιηθούν το ευρώ. «Η τέχνη δεν πρέπει να είναι ανώδυνη, ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι διακοσμητικός», είπε, και καλλιτέχνες θα πρέπει να φοβάστε από τους ισχυρούς. Αν όχι, τότε δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας.»

Σε ένα ειρωνικό -αυτοσαρκαστικό σημείο, ο Γ. Βαρουφάκης χτύπησε ακόμη και τους θεσμούς, λέγοντας ότι «οι στάρ είναι μεταμοντέρνοι επιμελητές που καλούν οικονομολόγους να δώσουν διάλεξη στους καλλιτέχνες».

Ο ειλικρινής πολιτικός, ο οποίος πήρε είχε μια σκληρή στάση κατά των μέτρων λιτότητας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, έκλεισε την ομιλία του με μια προειδοποίηση ότι η Ευρώπη έχει φθάσει σε οριακό σημείο, το οποίο συγκρίνεται με την περίοδο της κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν υποβάθμισαν τις δυσκολίες κατά την επέκταση της στην Ανατολή.

Αλλά ακριβώς όταν ο  Βαρουφάκης άρχισε να προειδοποιεί για παρόμοιες τάσεις προς τον επεκτατισμό και την αναδημιουργία του σοβιετικού παρελθόντος μέσα από τις πολιτικές ελίτ της Ρωσίας, η καταγραφή της ομιλίας του από το κανάλι «Russia Today» , το Αγγλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι του Κρεμλίνου, διακόπηκε απότομα.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here