Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω πρόγραμμα που δεν βγαίνει

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Στόχος μας είναι μια συμφωνία-λύση που θα ενισχύσει ένα come back της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του «σ΄ ένα κείμενο συμφωνίας, σ΄ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, ο κ. Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μια συμφωνία-come back  είναι να ξεφύγουμε από την παγίδα της «αυστηρότητας» όπως αποκάλεσε κατ ευφημισμόν την λιτότητα. Και ξεκαθάρισε ότι βάση για μια συμφωνία είναι ένα δυναμικά συνεπές δημοσιονομικό πλαίσιο, χωρίς υπερβολικές προβλέψεις πρωτογενών πλεονασμάτων,  «επανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους», όπως αποκάλεσε μια νέα αναδιάρθρωση, ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών(με ίδρυση αναπτυξιακών τραπεζών) και ένας εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος(με δραστική μείωση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων).

«Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα με τους εταίρους», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης. Συμφωνούμε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση, συμφωνούμε για το ασφαλιστικό, την διοικητική μεταρρύθμιση, συμφωνούμε  ότι η επιχειρηματικότητα των νέων δεν ενισχύεται.

«Η κρίση παρήγαγε συντριπτικές ανισότητες  που αποδείχθηκαν τροχοπέδη στη κοινωνική συναίνεση, παρήγαγε ολιγοπωλιακές πρακτικές που εμποδίζουν  την ανάπτυξη», είπε και τόνισε: «Μετά από 5 χρόνια προγράμματος που έχει αποτύχει, το πρόβλημα δεν είναι η επόμενη δόση. Οι κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν, οι δανειστές προσποιούνταν ότι τα πιστεύουν».

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι αποτελεί «μοναδική κατάσταση στα οικονομικά χρονικά, τόση καθίζηση εργασιακού κόστους χωρίς απογείωση εξαγωγών. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι το υπόδειγμα εσωτερικής υποτίμησης απέτυχε, οι υγιείς εξαγωγικές δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», συμπλήρωσε.

Στόχος μια συμφωνία-come back

“Στόχος μας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι η συμφωνία να αποτελέσει διέξοδο, για ένα come back. Βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης για να κλείσει μια συμφωνία come back είναι να  ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας(δεν μου αρέσει η λέξη λιτότητα).

Κι εξήγησε ότι: «Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 20% του ΑΕΠ έως το 2019 υπό την υπόθεση μεγέθυνσης 27% ! Είναι προφανές ότι αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε με νόημα:

«Αυτή είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης. Ως υπουργός θα αρνηθώ να βάλω υπογραφή σ ένα κείμενο κι ένα πρόγραμμα που γνωρίζει ότι δεν βγαίνει»

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι όλα αυτά αναδεικνύουν το μείζον  θέμα διακυβέρνησης της Ευρώπης και ανέλυσε τα, προαπαιτούμενα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για μια συνολική συμφωνία:

«Η βάση μιας συμφωνίας-λύσης, είπε,  απαιτεί:

– Ενα δυναμικά συνεπές δημοσιονομικό πλαίσιο

– Το  ελληνικό χρέος πρέπει να επανασχεδιασθεί.  Δεν το ονομάζουμε  κούρεμα. Π.χ  έχουμε να πληρώσουμε 6-7 δις από τα ομόλογα του κ. Τρισέ τον Ιούνιο και απομένουν 27 δις ευρώ. Αυτά πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον.

– Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα δίνει μετοχές στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα και υπέρ της δραστικής μείωσης πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος.

– Το Τραπεζικό σύστημα, που ανακεφαλαιοποιήθηκε από τον ελληνικό λαό, πρέπει  να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια και μίλησε για εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνεργασία με το ΤΧΣ.

Διάψευση Βαρουφάκη σε δημοσιεύματα για μη πληρωμή ομολόγων τον Ιούλιο

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδει όσα δημοσιεύθηκαν για μη πληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ.

«Στην ομιλία του στο συνέδριο  του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ)  με τη διαμεσολάβηση του ESM  και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM.

Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των  SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here