Βαρουφάκης στο Guardian: Ο Σόιμπλε θέλει Grexit για να συνετίσει τους Γάλλους

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Mε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επιτίθεται στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίον κατηγορεί ότι επιθυμεί ένα Grexit, προκειμένου να συνετίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να αποδεχθούν το μοντέλο μιας Ευρωζώνης της λιτότητας.
Βαρουφάκης
Στο άρθρο του με τίτλο «Η Γερμανία δεν θα λυπηθεί τον ελληνικό πόνο – είναι προς το συμφέρον της να λυγίσουμε», ο  κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε η αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν γνωρίζαμε, όμως, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις ότι το Grexit μπορεί να ήταν στόχος των ηγετών της Ευρωζώνης» σημειώνει.

Αλλά λίγο παρακάτω, διτυπώνει την πρώτη του αντίφαση, καθώς σημειώνει ότι ήδη από την αρχή της θητείας του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τον είχε προειδοποιήσει, για ένα ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών και άρα, εμμέσως την πιθανότητα ενός Grexit.

«Την πρώτη μου εβδομάδα ως υπουργός Οικονομικών», γράφει, «με επισκέφθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), ο οποίος μου έθεσε μία σκληρή επιλογή: να αποδεχθώ τη «λογική» του πακέτου διάσωσης και να εγκαταλείψω κάθε απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ή να «συντριβεί» η δανειακή συμφωνία -με την άρρητη επίπτωση ότι θα κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, με τον πρώην υπουργό να λέει ότι οι εκκλήσεις της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους έπεσαν στο κενό.

«Μετά την κρίση του 2008-2009, η Ευρώπη δεν ήξερε πώς να ανταποκριθεί. Έπρεπε να προετοιμάσει το έδαφος για τουλάχιστον μία αποπομπή (δηλαδή, Grexit) για να ενισχύσει την πειθαρχία; Ή να κινηθεί προς μία ομοσπονδία; Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο, με την υπαρξιακή της ανησυχία να αυξάνεται συνεχώς» αναφέρει στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι ως έχουν τα πράγματα, χρειάζεται ένα Grexit για να καθαρίσει το τοπίο, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ξαφνικά, ένα μόνιμο μη βιώσιμο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, χωρίς το οποίο ο κίνδυνος για Grexit θα μειωνόταν, έχει αποκτήσει νέα χρησιμότητα για τον Σόιμπλε» ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here