Βαρουφάκης: Αξιόπιστη συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις απ’όλες τις πλευρές

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

«Μια αξιόπιστη συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup επαναλαμβάνοντας τον τίτλο άρθρου του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Η Ελλάδα πρέπει αδιαμφισβήτητα να κάνει προσαρμογές, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Όμως ποιες είναι οι προσαρμογές που προτίθενται να κάνουν οι θεσμοί;» αναρωτήθηκε.

«Οι συντάξεις έχουν κοπεί κατά 48%, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 37%, η ανεργία έφτασε στο 30%, το τρέχον έλλειμμα έπεσε, το δημόσιο χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ, νέοι άνθρωποι απόλυτα προσοντούχοι αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα. Έχουμε φτώχεια και πείνα. Όλα αυτά είναι η δική μας προσαρμογή» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

«Δυστυχώς, η προεδρία του Εurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις αδυναμίας της ελληνικής πλευράς, κι όχι όλων των πλευρών, όπως ανέφερε στο άρθρο του ο Ολιβιέ Μπλανσάρ», ανέφερε ο Γ.Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν είναι στιγμή απόδοσης ευθυνών, όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βρουν λύσεις, όπως περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

«Αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις, κι αυτό παρουσιάσαμε» είπε. «Κάλεσα τους ομολόγους μου να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων που χτυπούν παθογένειες και στις περικοπές», τόνισε. «Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι μεταρρύθμιση, η ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ είναι μεταρρύθμιση» είπε ενδεικτικά.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά πρότεινε η παρακολούθηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα.

«Διαισθανόμενη πλήρως την ιστορική βαρύτητα της στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να προβούμε άμεσα σε συζήτηση ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός ώστε να επιτευχθεί τέτοια επωφελής συμφωνία που θα έθετε την ελληνική κρίση εκτός πρωτοσέλιδων και θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στους πολίτες της Ευρώπης» υπογράμμισε .

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «εάν η πρότασή μας γίνει δεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα. Εξηγήσαμε ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά, τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Οι δικές μας συμβιβαστικές προτάσεις μας έφεραν 0,5% του ΑΕΠ κοντά στη θέση των δανειστών. Αυτό το μισό τοις εκατό δεν δικαιολογεί τη διακοπή» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πραγματικό λόγο που, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν, είναι ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω ώστε να καλυφθεί αυτό το δημοσιονομικό κενό και σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτούν για τις προτάσεις μας για το χρέος» κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here