Βαρουφάκης στην Telegraph: Θέλουν να με εμφανίσουν απατεώνα και να με κατηγορήσουν για προδοσία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ)

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος  Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ, φέρει τον Έλληνα πρώην ΥΠΟΙΚ  Γ. Βαρουφάκη να επιβεβαιώνει ως ακαριβή τα όσα αναφέρει η Καθημερινή, για το σχέδιο Β που εκπόνησε με μια κλειστή ομάδα 5 ατόμων, σε περίπτωση που επιβάλλονταν ασφυξία στην Ελλάδα και έκλειναν οι Τράπεζες.

Υποστηρίζει ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης, στο δημοσίευμα αυτό, ότι ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του, κάνοντάς τον να φανεί σαν να σχεδίαζε εξ αρχής την επαναφορά στη δραχμή.

«Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και να μου απαγγείλουν κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης και να την βάλουν στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας», είπε στην Telegraph.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται επίσης να δηλώνει ότι «αυτό διαστρεβλώνει εξ ολοκλήρου τον σκοπό μου για παράλληλη ρευστότητα» και να τονίζει: «Ημουν πάντα κατά της διάλυσης του ευρώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη».

Ο δημοσιογράφος της Telegraph που μίλησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επικοινώνησε και με δύο ακόμη πρόσωπα τα οποία είχαν ακούσει το σχέδιο Β του πρώην ΥΠΟΙΚ, στη σύσκεψη του Λονδίνου. «Και οι δύο επιβεβαιώνουν τα πάντα» όπως έγραψε ο δημοσιογράφος στο twitter του και έδωσε τα εύσημα στην Καθημερινή, που αποκάλυψε το θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Βαρουφάκης ετοίμαζε ένα σχέδιο για παράλληλο, σκιώδες τραπεζικό σύστημα πληρωμών με υποκλοπή όλων των ΑΦΜ από το λογισμικό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία ελέγχεται από την τρόικα.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, ο κ. Βαρουφάκης είπε, μεταξύ άλλων, στους συνομιλητές του ότι: «Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (…) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές… Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here