Γιάνης Βαρουφάκης: «Παραλογισμός νέα συρρίκνωση του δημοσίου»

Απορρίπτει την απαίτηση των δανειστών για περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα χαρακτηρίζοντας την ως «παραλογισμό», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι οι αποδοχές έχουν ήδη «κατακρημνιστεί, ενώ παράλληλα σημειώνεται μείωση του εργατικού δυναμικού.

Σε δηλώσεις  του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Australian, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως η απαίτηση για περαιτέρω λιτότητα και συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, εξυπηρετεί μόνο την απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων δανεισμού και δεν γίνεται με βάση κάποιο μακροοικονομικό μοντέλο.

Ο κ. Βαρουφάκης περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μίλησε για μια «άνευ προηγουμένου» μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών, η οποία συνεκδοχικά σήμανε και την «άνευ προηγουμένου» μείωση του ΑΕΠ κατά 30%.

Επίσης, αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, δήλωσε ότι χαρακτηρίζεται από «πλήρη αταξία» εξαιτίας της ύφεσης, η οποία όπως λέει, έχει οδηγήσει σε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αποδοχές όσο και στο ωράριο. Αναφορικά, δε, με τον δημόσιο τομέα, υποστηρίζει ότι οι αποδοχές έχουν «κατακρημνιστεί» και παράλληλα, σημειώνεται «μείωση εργατικού δυναμικού, είτε μέσω συνταξιοδότησης είτε με άλλους τρόπους, πλην όμως απολύσεων».

Σε ερώτηση σχετικά με τις λύσεις που έχει να προτείνει, αναφέρεται στη «διάλυση» της Ευρωζώνης με την έξοδο της «πλεονασματικής» Γερμανίας, την δημιουργία δικού της νομίσματος και την συνακόλουθη προσέλκυση κεφαλαίων, γεγονός που συνεπάγεται αποπληθωρισμό για τις ευρωπαϊκές χώρες με πλεονασματικές οικονομίες, εν αντιθέσει με τις ελλειμματικές οικονομίες, οι οποίες θα βιώσουν «έντονες πληθωριστικές πιέσεις και υψηλή ανεργία, με σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία».

Κατά συνέπεια, προτείνει εκ των έσω «θεραπεία» της νομισματικής ένωσης με «απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και παράλληλη αποσύνδεση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος από την οικονομική κρίση της εκάστοτε χώρας-μέλους της ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να έχει την αποκλειστική ευθύνη».

Σχολιάζοντας το φλέγον θέμα της εξόδου της Ελλάδας  από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και η διασύνδεσή της με το ευρώ «κατά το παράδειγμα της Αργεντινής», θα ήταν μία επιλογή, όμως, θα σήμαινε «πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος για μήνες και καμία δυνατότητα δανεισμού, πέραν του προφανούς προβλήματος της απουσίας νομίσματος».

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν «εγκαταλείψει την Ελλάδα, λόγω αβεβαιότητας για την παραμονή της στην Ευρωζώνη», ωστόσο, υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχισθεί όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της περιφέρειας της Ε.Ε., όσο η κρίση στην Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζεται ως συστημικό πρόβλημα, αλλά ως κρίσης χρέους της εκάστοτε χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ.

Φώτο: eurokinissi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here