Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα καταθέσω νέες προτάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης

 

H Eλληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο κ. Βαρουφάκης δικαιολόγησε τη στάση του αυτή, λέγοντας στην Bild, «Το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο».

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι «έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με ξεκάθαρη και εύρωστη» πρόταση.

Το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση στο Ηράκλειο ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «αν επιθυμούν την ταπείνωση της Ελλάδας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης» και απέδωσε τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.

 «Μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Ελληνες. Λες και δεν έχουν χτυπηθεί πέντε χρόνια τώρα. Λες και αν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση. Λες και το ΕΚΑΣ ήταν το πρόβλημα που η Ελλάδα βρίσκεται στη σκοτοδίνη της κρίσης», «Οι δανειστές απαιτούν να κόψουμε το ΕΚΑΣ, να φορολογήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα με 23% ώστε αυτά τα χρήματα να τα ρίχνουμε για χρόνια πολλά στη ‘μαύρη τρύπα’ του χρέους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Την ρήξη δεν την έχουμε στο τραπέζι αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε. Θα έχουν από εμάς τη μία λογική πρόταση μετά την άλλη αλλά δεν θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωση μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε του δανειστές ότι προσποιούνται, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πιστεύει ότι «με τα μέτρα που μας προτείνουν θα αναπτυχθεί η οικονομία μας και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω». Μάλιστα τους καταλόγισε «διγλωσσία», υποστηρίζοντας ότι άλλα λένε δημοσίως και άλλα στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν οι ίδιοι οι θεσμοί στην Ελλάδα θα μειώσει τα εισοδήματα από τα οποία οι δανειστές περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους. Εξάλλου, όπως υποστήριξε, ακόμα και στο εσωτερικό του ΔΝΤ «γνωρίζουν ότι η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν θα μειώσει κι άλλο τα εισοδήματα από τα οποία θα αποπληρωθεί το χρέος».

Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε τη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης και σε κάποιες περιπτώσεις και εντός κάποιων κρατών μελών.

«Έχουμε τρεις θεσμούς που δε θέλουν το ίδιο πράγμα αλλά και τα κράτη μέλη με τις δικές τους ατζέντες». «Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση, διαπραγματευόμαστε για το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here