Βαρουφάκης: Κάναμε λάθη, φέρω ευθύνη, είχαμε plan B για παράλληλο νόμισμα που δεν εφαρμόσθηκε

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Είναι η πρώτη φορά που με τόση παρρησία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, παραδέχεται ότι έχει ευθύνη για μια σειρά λαθών αλλά επιρρίπτει την πρώτη και βασική ευθύνη για την εξέλιξη στη τρόικα και τους πιστωτές που ποτέ δεν ήθελαν μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία.

«Κάναμε λάθη, αυτό δεν χρήζει καμίας αμφιβολίας» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του CNN. προσθέτοντας ότι «φέρω την ευθύνη για μία σειρά λαθεμένων επιλογών». Αλλά, συνέχισε, η αλήθεια είναι ότι η πανίσχυρη τρόικα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την επίτευξη μία έντιμης και αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Όσον αφορά το περίφημο δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι το «όχι» του ελληνικού λαού εγκαταλείφτηκε γρήγορα από την ελληνική κυβέρνηση και μετετράπη σε «ναι».

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα, ή να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί» τόνισε εν συνεχεία, εξηγώντας ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμείνει όρθιος και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ουδέποτε ενεργοποιήθηκε. «Ποτέ δεν έλαβα το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουμε στο Plan B» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι το εναλλακτικό σχέδιο συνίστατο, όχι στην έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά στην τύπωση ενός δεύτερου, προσωρινού νομίσματος. Και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που παραιτήθηκε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here