Βαρουφάκης: «Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ»

Το Eurogroup είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ανέφερε ότι η Αγκ. Μέρκελ είπε «να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και στο σημερινό Eurogroup, η πλειοψηφία ακολούθησε αυτή την άποψη».

Υπήρχαν εξαιρέσεις, επισήμανε ο Γ. Βαρουφάκης. «Εκτιμώ ότι ο Γάλλος ομόλογός μου είχε άλλη άποψη» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι και στα τρία Eurogroup όταν τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το «όχι» αφορά μια συγκεκριμένη λογική πρότασης που μας έγινε από τους θεσμούς».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Β. Σόϊμπλε υπενθύμισε ότι είναι πολιτικός μόνο 5-6 μήνες ως εκ τούτου εντυπωσιάζεται, σημείωσε, από την πλήρη αναντιστοιχία όσων λέγονται σε προσωπικό επίπεδο και όσων ακούγονται σε συνεντεύξεις τύπου.

«Kαταθέσαμε νέες προτάσεις πάνω στις δικές τους προτάσεις» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στο μεταρρυθμιστικό πακέτο επειδή δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερης χρηματοδότησης και δεν είναι βιώσιμο.

«Δεν είχαμε ούτε εντολή για μία μη βιώσιμη λύση, ούτε για ρήξη, γι’ αυτό πάμε σε δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε ότι πρόταση των θεσμών υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Επιπλέον τόνισε ότι το δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και σημείωσε ότι δεν είναι άκαιρο. «Οι δανειστές είναι έτοιμοι για τη λύση» εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα περιμένουν το μήνυμα από τον λαό.
Αναφερόμενος στο κλίμα των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα, τον επισκέφθηκε ο Γερούν Ντάϊσεμπλουμ με τον οποίο είχε έναν ενδιαφέροντα διάλογο. «Ο Ντάϊσεμπλουμ στο υπουργείο μου είπε: Μνημόνιο ή το πρόγραμμα θα καταρρεύσει. Ρώτησα: Μας απειλείτε; Κι εκείνος μου απάντησε ότι ‘το πρόγραμμα θα καταρρεύσει’. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι υπήρχε σχέδιο από την πρώτη μέρα που εκλεχθήκαμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜs και ότι οι τράπεζες έκλεισαν για να υπάρξει εκβιασμός υπέρ του «ναι», σε μία μη βιώσιμη λύση.

Στη συνέχεια εξήρε τη στάση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καθώς είχε θετική συνεισφορά, σημείωσε, απορρίπτοντας την εισήγηση για «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας η αγορά θα ομαλοποιηθεί. «Είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε και σκληρά μέτρα αρκεί να είναι βιώσιμο το σχέδιο» εξήγησε.

Αναφερόμενος στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας, τόνισε ότι είναι ενωμένη παρά τις όποιες διαφωνίες ενώ εκτίμησε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα πρέπει να βρεθεί λύση.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here