Βαρουφάκης: Φλέγον ζήτημα η ρευστότητα, να πάρει αποφάσεις η ΕΚΤ

«Συμβιβαζόμαστε διαρκώς», ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ρωτήθηκε αμέσως μετά το Eurogroup πως θα επιτευχθεί τελική συμφωνία χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι βασικές προυποθέσεις ενός έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και εταίρων είναι με τη νέα συμφωνία να μην επιτείνεται η ύφεση και ο αποπληθωρισμός και να μην επιβαρύνονται συνεχώς τα ίδια άτομα.

Ο κ. Βαρουφάκης εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε από την ΕΚΤ να άρει την απόφαση της της 11ης Φεβρουαρίου, με την οποία έπαψε να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι ελληνικές Τράπεζες να στραφούν από τότε για ρευστότητα, αποκλειστικά στο ακριβότερο μηχανισμό του ELA.

Η δήλωση του ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση  σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, το Δ.Σ της οποίας δεν δέχεται εντολές. Πρόσθεσε όμως, ότι κατά την άποψή του, δεν χρειάζεται απόφαση του Eurogroup  για να πάρει αποφάσεις η ΕΚΤ. «Οπως πήρε τότε την απόφαση να κόψει τα ελληνικά ομόλογα, έτσι μπορεί και τώρα να άρει εκείνη την απόφασή της< είπ

Ο κ. Βαρουφάκης δεν απέκρυψε ότι το πρόβλημα της ρευστότητα είναι φλέγον μείζον για την ελληνική κυβέρνησ, προσδιορίζοντας τον ορίζοντα που διαθέτει σε μερικές εβδομάδες.

«Πασχίζουμε, εργαζόμαστε για μια λυτρωτική συμφωνία, έναν κοινό τόπο μεταξύ του προηγούμενο μνημονιακού προγράμματος και του νέο, μεταρρυθμιστικού μεταμνημονιακού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Και έδωσε τις συντεταγμένες για το που είναι κοντά και που μακριά ακόμη από ένα τέτοιο κοινό τόπο.

Που είμαστε κοντά και που μακριά από συμφωνία

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, έχει υπάρξει σύγκλιση στα φορολογικά έσοδα(πρωτογενή πλεονάσματα) για το 2015, τον ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση στα εργασιακά, όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά γιατί η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι ρυθμισμένη.

Θέμα υπάρχει και στο ασφαλιστικό, το οποίο όπως είπε δεν μπορεί λυθεί με μειώσεις των συντάξεων αλλά μόνο μέσω της ανάπτυξης, καθώς η αιτία του ασφαλιστικού προβλήματος είναι η μεγάλη ανεργία. Φαίνεται όμως ότι συμφωνεί με μια μεγάλη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς  στην Ελλάδα όπως είπε δεν έχουμε σοβαρό κοινωνικό σύστημα επιδοματικής προστασίας των ανέργων τους οποίους στέλνουμε στο ασφαλιστικό.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here