Βαρουφάκης: Εως 30 Ιουνίου η συμφωνία-900 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα από ΦΠΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Nέα καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, την οποία προσδιόρισε στις 30η Ιουνίου, οπότε και λήγει η επέκταση της δανειακής σύμβασης, έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, χαρακτήρισε πολυδιάστατη την διαπραγμάτευση, λέγοντας πως γίνεται σε ανώτατο επίπεδο, σε επίπεδο Brusells Group, αλλά και σε επίπεδο θεσμών. «Είναι μια μοναδικά πολύπλοκη διαπραγμάτευση που παράγει υλικό κάθε μέρα. Το μονό που μπορώ να πω είναι πως η διαπραγμάτευση εξελίσσεται» πρόσθεσε. Σχολιάζοντας πληροφορίες πως το Euro Working Group να έχει θέσει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Ελλάδα είπε πως «οι διαρροές από το Euro Working Group αμαυρώνουν την εικόνα της Ευρώπης».

Ενιαία συμφωνία με πρόσθετα έσοδα 900 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «όσον αφορά αυτά που χρειάζεται για να κλείσει η τελική αξιολόγηση είμαστε κοντά». Συμπλήρωσε όμως  ότι η καταληκτική ημερομηνία για επίτευξη συμφωνίας είναι η 30η Ιουνίου όταν και λήγει η επέκταση του προγράμματος. «Θέμα είναι να υπάρξει μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα», ανάφερε.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα πρόκειται για τεμαχισμένη συμφωνία αλλά θα είναι «μια και καλή» που θα περιλαμβάνει τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά και βεβαίως το θέμα του χρέους. «Καμία συμφωνία δεν θα μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα βιώσιμη εάν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους», τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει αρκετή ύφεση δεν χρειάζεται άλλη».

Αποκάλυψε ωστόσο ότι «από χθες επήλθε συμφωνία στο μοντέλο για τον ΦΠΑ», προσθέτοντας ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές και φέρνει πρόσθετα έσοδα  900 εκατ. ευρώ. Διέψευσε πάντως ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα ανέβει από το 13% στο 23%, αλλά παραδέχθηκε πως ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αναπροσαρμοστεί σε «ευρωπαϊκά επίπεδα»

 

Επανέλαβε ότι με δική του πρωτοβουλία αποσύρθηκε πρόταση  για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές ενώ γιά τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Βαρουφάκης  είπε πως ακόμη συζητείται στη διαπραγμάτευση. «Δεν έχουμε αποφασίσει εάν θα τον διατηρήσουμε. Ίσως να αποδεχτούμε να κρατήσουμε κάποιες αδικίες για να μην υπάρξουν άλλες», είπε. Επισήμανε δε πως εάν μειωθούν οι αντικειμενικές προφανώς κάποιοι θα ωφεληθούν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here